Πλήθος νομοτεχνικών βελτιώσεων, διόρθωσης αστοχιών και συμπλήρωσης παραλείψεων του ν. 4093/2012, δηλαδή του νόμου για το Μεσοπρόθεσμο που ψηφίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή, ρυθμίζονται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθεσε η κυβέρνηση προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ενδεικτικό της προχειρότητας – και της βιασύνης- με την οποία συντάχθηκε ο νομός για το Μεσοπρόθεσμο είναι το ότι άρθρο 4 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με το οποίο επέρχονται αλλαγές στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών που θεσπίστηκε με το ν. 4093/2012.

Οι αλλαγές αυτές είναι απολύτως αναγκαίες και εξαιρετικά επείγουσες προκειμένου να ληφθούν υπόψη παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποβλήθηκαν μετά την κατάθεση του ανωτέρω σχεδίου νόμου στη Βουλή και να διασφαλισθεί άρση των οποιωνδήποτε αμφιβολιών ως προς τη συμβατότητα των ρυθμίσεων του νέου Κώδικα με τις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου και ειδικότερα της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Ειδικότερα με τις τροποποιήσεις ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου για τα αγαθά που αγοράζονται από πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης τιμολογίων, ζητήματα σχετικά με την ημερομηνία της συναλλαγής που αναφέρεται στο τιμολόγιο, με τη συνοπτική περιγραφή σε περίπτωση παροχής πολλαπλών συναφών υπηρεσιών ως είδος, με την υποχρέωση παράδοσης αντιτύπου των στοιχείων στον πελάτη, κ.α..