«Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών εισηγείται ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η έμμεση απάντησή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στη Φώφη Γεννηματά


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:03
20/01/2019
«Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών εισηγείται ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος
16
loading

Την υπερψήφιση της Συμφωνία των Πρεσπών, όπως είχε προτείνει νωρίτερα και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, εισηγήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η μειοψηφία πρότεινε ο ίδιος να απέχει της ψηφοφορίας ή να δηλώσει «παρών», υπενθυμίζοντας και την τελευταία απόφαση του κόμματος να συνδεθεί η ψήφος με τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ότι ψήφιση της Συμφωνίας είναι πατριωτικό καθήκον καθώς είναι σε θετική κατεύθυνση.

«Παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος "Μακεδονία". Διαχρονικά, εξάλλου, ο πολιτικός μας χώρος υπήρξε υπέρμαχος της επίλυσης του προβλήματος. Ήταν ο Λεωνίδας Κύρκος που το 1993 στο "Αδιέξοδο βήμα του Εθνικισμού" έγραφε για "μια ιστορική ευκαιρία που αν την "άρπαζε" η χώρα μας θα μπορούσε να αναβαθμίσει τη διεθνή της θέση για δεκαετίες". Ήταν ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης που το 1992 έλεγε ότι "οι υπερβολές και οι παλικαρισμοί στα εθνικά θέματα έχουν στο παρελθόν οδηγήσει σε "απρόβλεπτες" για τους υπαίτιους καταστροφές». Με αυτή την παρακαταθήκη θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε" επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι «αυτός είναι ο πατριωτισμός μιας αληθινά προοδευτικής παράταξης και όχι η υιοθέτηση μιας ρητορικής που χαϊδεύει αυτιά και φλερτάρει με νεοσυντηρητικές και εσωστρεφείς αντιλήψεις που ουσιαστικά φέρνουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα» ενώ επικαλέστηκε την ανάλογη καθαρή στάση για υπερψήφιση της Συμφωνίας από τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Σπύρο Λυκούδη και τον Γιώργο Παπανδρέου. « Τη δική μου θέση εξάλλου υπέρ της Συμφωνίας την εξέφρασα καθαρά και στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και συμπλήρωσε: «Η ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή θέση. Και στο πλαίσιο αυτό είναι θετικό γεγονός ότι όλο και περισσότερες δυνάμεις από το προοδευτικό κέντρο και την ανανεωτική μεταρρυθμιστική αριστερά. Και είναι σαφές ότι όλες αυτές οι δυνάμεις στηρίζουμε την επίλυση του Μακεδονικού και όχι την κυβέρνηση».

Επεσήμανε ακόμη ότι αυτή είναι η πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Όπως έχει δείξει και η πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία, οι υποχωρήσεις απέναντι στον εθνικισμό και τον λαϊκισμό τροφοδοτούν την άνοδο των εθνικολαϊκιστικών και όχι των προοδευτικών δυνάμεων.

Εμμέσως πλην σαφώς ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απάντησε στη Φώφη Γεννηματά που δήλωσε ότι όποιος διαφοροποιηθεί από το Κίνημα Αλλαγής θα έχει συνέπειες, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται σεβαστές οι θέσεις των κομμάτων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, ειδικά απ' όσους υποστήριξαν τη διατήρηση της πολυκομματικότητας. Την ανανεωτική αριστερά δεν είναι δυνατόν να την επικαλούμαστε μόνο σε επίπεδο ρητορικής όταν αναφερόμαστε στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς έχει ιδέες, αρχές, αξίες και θέσεις και με αυτές συμμετέχουμε στο Κίνημα Αλλαγής. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και μάλιστα σε εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται υπό την απειλή συνεπειών. Με καθαρή θέση και τη μέγιστη δυνατή ενότητα το κόμμα μας θα πετύχει τους στόχους του». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «στόχος είναι η πρόσθεση και πολλαπλασιασμός των δυνάμεων και όχι η αφαίρεση και η διαίρεσή τους. Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να αξιοποιήσει τη θέση μας και στο Μακεδονικό, ώστε να εκφραστούν και εκείνοι οι κεντροαριστεροί και προοδευτικοί πολίτες που είναι υπέρ της συμφωνίας και κατά της κυβέρνησης. Όπως τα καταφέραμε το 2015, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να μείνουν ζωντανές οι ιδέες μας. Με γνώση των δυσκολιών, με πίστη στη συλλογικότητα και με αποφασιστικότητα. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την χώρα με ανοιχτά εθνικά ζητήματα και την οικονομική κρίση στην κορύφωσή της, ο τόπος χρειάζεται μια μεγάλη Κεντροαριστερά, μία ισχυρή προοδευτική παράταξη. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτή την προοπτική για να υπάρξουν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της χώρας».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ πως αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα υπό το πρίσμα ενός στείρου δικομματισμού και μιας επικοινωνιακής διαχείρισης της πραγματικότητας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Δυστυχώς, όμως, η συζήτηση στη χώρα μας διεξάγεται σε ένα ζοφερό κλίμα. Τεχνητή πόλωση, διχασμός, άγονες συγκρούσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που υπονομεύει την συζήτηση. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση φέρουν ακέραια την ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση. Τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά, αν η κυβέρνηση είχε επιδιώξει από την αρχή τη συναίνεση όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα φρόντισε να ενεργήσει μονομερώς, με ελάχιστη πληροφόρηση προς τα κόμματα και τους πολίτες χωρίς την απαραίτητη εθνική συνεννόηση και επιχειρώντας να αξιοποιήσει ένα εθνικό ζήτημα με μικροκομματική στόχευση. Από την άλλη, η ΝΔ σταδιακά διολίσθησε σε μια αδικαιολόγητη ρητορική, μακριά από την εθνική θέση. Υποχωρεί απέναντι στον εθνικολαϊκισμό, επιχειρώντας να κερδοσκοπήσει εκλογικά. Η ΝΔ, που φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις της, αντί να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής, επιχειρεί να καβαλήσει το κύμα του νέου εθνικολαϊκισμού των συλλαλητηρίων. Εξάλλου, με τον ίδιο τρόπο είχε επιχειρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ να καβαλήσει το κύμα του αντιμνημονιακού λαϊκισμού» υποστήριξε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar PANKO

  Όχι που νομίζατε ότι όλοι είναι αδωνομητσοτακοπίθηκοι...;;;
  Χαιβάνια...!!!

 2. avatar The who

  Πότε πρόλαβε και πληρώθηκε αυτός;

 3. avatar SER 30

  ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ . . . ΚΑΤΑ ΜΑΝΑ ΚΑΤΑ ΚΥΡΗ . . . ΚΑΤΑ ΑΡΧΗΓΟ ΚΑΤΑ ΑΡΧΗΓΟΠΟΥΛΟ . . . ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ . ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ . ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΤΙΠΟΤΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ . ΕΝΑ Κ Κ Ε ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΑΙΜΟΥ Κ Κ Ε ΔΑΚΙΑ ΣΤΟ ΚΛΑΡΙ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΗΣΟΥΣ ΜΕ ΙΟΥΔΑ ΤΟΥΓΚΕΔΕΡ . ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙΣ ΑΚΡΗ . Η ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΙ ΚΟΜΠΙΝΑΑΔΟΡΟΙ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ .

 4. avatar Φώφη ξεκαθάρισε το ΚΙΝΑΛ ….

  απ' όλα τα σκουπίδια ,για να δεις άσπρη μέρα .Έχεις μιά μοναδική ευκαιρία να φτιάξεις ένα πραγματικά ανανεωτικό σοσιαλιστικό σύγχρονο κεντρόο δημοκρατικό κόμμα απηλαγμένο από ορισμένους πού το θεωρούν ιδιοκτησία τους.Βλέπε ΓΑΠ και συντροφιά .

 5. avatar ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ .... ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ .... ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΟΣΤΙΣΜΟΣ ....

 6. avatar Κάπως έτσι

  Ρε παιδιά επειδή βρίζετε αρκετοί δίπλα να λέτε από που είστε? Χρυσαύγουλα, κιναλ, λεβέντηδες, κκε,ποτάμια, παλαιοημερολογίτες? Έχω απορία. ...

  1. avatar @Κάπως έτσι

   Είμαστε πρώην σύριζα που εξαπατηθήκαμε από τον άχρηστο αρχηγό σας [...]

 7. avatar Last 60

  Καλο ταξιδι για το σκουπιδοτενεκε της ιστοριας , εκει που ειναι η θεση σου ,μαζι με τους αλλους προδοτες .Κρυψου καλα ,γιατι δεν ξερεις ποτε θα σου ερθει ο κεραυνος της θειας δικης .Και μην ξεχνας ,προδοσιες γονεων παιδευουσι και οχι μονο τεκνα , αν εχεις .Και οσον αφορα την απαντηση σου στη φωφη αστο μεγαλε ,αυτη εχει καρυδια απο οτι δειχνει ,γιατι το πασοκ ειχε και πατριωτες .Εσεις κοιταξτε στον καθρεφτη σας και θα δειτε ποιοι εισαστε .

 8. avatar Leonidas21

  Κάνεις άλλος για προδοσία;;;

 9. avatar Ένας Έλληνας

  Ούστ όλοι όσοι ξεπουλάνε την κληρονομιά της Ελλάδος. Σχολάστε τους.Μαύρο να πάνε σπίτι τους όλοι αυτοί οι απάτριδες. Ό,τι είναι ελληνικό, ό,τι είναι Ελλάδα, δεν πωλείται, δεν παραχωρείται, δεν υπόκειται σε διαπραγμάτευση. Θα ακολουθήσουμε τον Παύλο Μελά, τον Γέρο του Μοριά και όλους όσους δεν λυπήθηκαν το αίμα τους για την Ελλάδα.

  1. avatar Μόνο ΝΔ φίλε πλέον

   γιατί η ΝΔ θα δώσει μόνο το όνομα. Σε αντίθεση με Συριζα που έδωσε ότι τους ζήτησαν

 10. avatar lafazanis

  ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ..ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΟΙΩΣ
  ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΑΝΟΗΤΟΣ ...
  ....ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ , ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΣ ΜΕΤΑ Κ. ΤΙΠΟΤΑ.................

 11. avatar Όσοι δέν γουστάρουν

  την Ελλαδίτσα μας να φύγουν τώρα γεμισαμε απο απάτριδες με τούς συριζοανελ πρίν ξεσπάσει νεα συρια

 12. avatar ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

  Σιγα μην πει ΟΧΙ ο φλουφλης. Αλλα δεν φταιει αυτος , φταινε τα ΟΥΦΟ που τον ψηφιζουν.

 13. avatar gnm

  Εμπρος στο δρομο που χαραξε ο μπαρμπα Φωτης.....

 14. avatar ευχες

  ΟΙ πουλημενοι αυξανονται και οποιος προλαβει τα παιρνει οπως ειναι το Φιλμ
  = ο Καλος ο Κακος και ο Ασχημος

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει