Ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, και ο ισπανός ομόλογός του, Μαριάνο Ραχότι, συναντώνται σήμερα στη Μαδρίτη και θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις αυξανόμενες διαφωνίες τους σχετικά με τα ευρωπαϊκά πακέτα διάσωσης.

Παρότι συμφωνούν απολύτως στο θέμα των υπερβολικών μέτρων λιτότητας ως τίμημα για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα συμφέροντά τους είναι εντελώς διαφορετικά σε ό,τι αφορά στο να ζητήσουν από κοινού ευρωπαϊκή βοήθεια.

Αν η Μαδρίτη ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια, αυτό θα ρίξει και τα κόστη δανεισμού της Ιταλίας, οπότε αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ραχόι δέχτηκε ήδη από τον Αύγουστο έντονες πιέσεις από το Μόντι, ενώ πλέον δείχνει σα να «ακολουθεί το δικό του δρόμο».

Οι ευρωπαίοι αναμένουν αίτημα διάσωσης από το Ραχόι, την ώρα που ο Μόντι αντιμετώπισε δικά του προβλήματα μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, καθώς ένας θυμωμένος -μετά την καταδίκη του Μπερλουσκόνι- άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσει η κεντροδεξιά παράτασή του να στηρίζει την κυβέρνηση των τεχνοκρατών.

Στο Βερολίνο, το υπουργείο οικονομικών διέψευσε το Spiegel που έγραφε για νέο ελληνικό «κούρεμα», ενώ ο Ντράγκι επιχείρησε να καθησυχάσει του γερμανούς βουλευτές για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει φτιάξει.

Οι Μόντι και Ραχόι πάντως θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ λιγότερο από μία εβδομάδα πριν ο ιταλός πρωθυπουργός είχε καλέσει την Ισπανία να προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για βοήθεια.

Πάντως ο Ραχόι ανθίσταται θεωρώντας αρκετά τα 100 δισ. ευρώ που η χώρα πήρε για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών της.