Το Ποτάμι πρέπει να συνεχίσει στην ίδια γραμμή που από την πρώτη στιγμή είχε χαράξει ο Σταύρος Θεοδωράκης, γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει τέλος στον αλυτρωτισμό, τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, η οποία μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο της Θεσσαλονίκης, ενώ για τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή στο Παλέ ντε Σπορ (7μ.μ.) είπε ότι θα έχει «μεγάλη συμμετοχή, επειδή ο κόσμος της Βόρειας Ελλάδας θέλει να δώσει ένα μήνυμα δημοκρατίας και συμμετοχής».

«Το Ποτάμι πρέπει να συνεχίσει σε μια γραμμή προοδευτική, μια γραμμή η οποία δεν κοιτάζει τα βραχυπρόθεσμα μικροπολιτικά συμφέροντα, αλλά το εθνικό συμφέρον της χώρας», είπε η κ. Σβίγκου και συνέχισε: “Το Ποτάμι κι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχουν υπερασπιστεί τη συμφωνία των Πρεσπών και μέσα στη Βουλή και εκτός Βουλής και από την πρώτη στιγμή είχαμε μιλήσει για μια στάση θαρραλέα την οποία είχε κρατήσει το Ποτάμι, αλλά και ταυτόχρονα εθνικά επιβεβλημένη».

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και παρατήρησε: «Για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τη στάση του Ποταμιού, δεν είμαι εγώ η εκπρόσωπος του Ποταμιού. Και σήμερα θα έχουμε δηλώσεις από την πλευρά αυτή. Επίσης καταλαβαίνω και την πίεση που ασκείται στο Ποτάμι από διάφορες πλευρές για να μην συνεχίσει στην ίδια στάση, στη στάση εννοώ στήριξης της συμφωνίας. Από κει και πέρα, θεωρώ ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, και η συμφωνία των Πρεσπών θα έχει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι όσον αφορά την πολιτική σταθερότητα, δεν θεωρώ ότι αυτή θα διαταραχθεί σε καμία περίπτωση».

Το ΚΚΕ χρησιμοποιεί τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί και η ΝΔ

Σε ερώτηση για την επίθεση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι είναι “θλιβερή” η στάση του ΚΚΕ, το οποίο μαζί με τον Συνασπισμό «πάντοτε στήριξαν την αναγκαιότητα να βρεθεί λύση με τη γειτονική χώρα στο πλαίσιο μιας σύνθετης ονομασίας». Προσέθεσε ότι «προσπαθεί να βρει προσχήματα για να στηρίξει αυτή τη νέα στάση του» που «δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή θέση του ΚΚΕ» και επισήμανε: «Αλλά το ΚΚΕ, εκτός από το ζήτημα του ΝΑΤΟ, θέτει και το ζήτημα της γλώσσας, το ζήτημα της εθνικότητας. Δηλαδή χρησιμοποιεί τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί και η Ν.Δ. Κι αυτό το θεωρώ ιδιαίτερα επικίνδυνο και λάθος».

Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί απόλυτος σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ είπε ότι είναι προφανές ότι ο κ. Ζάεφ λειτουργεί στο πλαίσιο της δικής του χώρας και υπογράμμισε: «Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή έδειξε στον κ. Ζάεφ ότι δεν μπορεί να συνεχίσει κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Ο κ. Ζάεφ αναγκάστηκε να ανασκευάσει τις αρχικές του δηλώσεις -κι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε όταν συζητάμε για το θέμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε δηλώσει ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί απόλυτος σεβασμός της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των γειτόνων μας».

Να εμφανιστεί, επιτέλους, στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης και να πει ότι τα θετικά μέτρα υπονομεύουν την εθνική οικονομία

Στην κατηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί “παροχολογίας” από την πλευρά της κυβέρνησης, η κ. Σβίγκου επισήμανε ότι θα περίμενε από τη Ν.Δ. να είναι πιο ειλικρινής και αφού θεωρεί τα θετικά μέτρα παροχολογία να μην τα ψηφίζει στη Βουλή.

«Να εμφανιστεί, επιτέλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, να πει ότι αυτά τα μέτρα υπονομεύουν την εθνική οικονομία, όπως λένε διάφορα στελέχη του -μας διαβάσατε για τον τομεάρχη Οικονομίας- και με θάρρος να μιλήσει, να πει αυτά τα οποία πραγματικά εννοεί», είπε και πρόσθεσε: «Δεν συμβαίνει όμως αυτό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψηφίζει τα μέτρα αυτά, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο. Πρόκειται να ψηφιστούν κι άλλα θετικά μέτρα και για τη δίκαιη ανάπτυξη και για τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα αλλά και για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Και θεωρούμε ότι τα θετικά αυτά μέτρα είναι το αυτονόητο αποτέλεσμα της εξόδου από τα μνημόνια και της δυνατότητας της χώρας πλέον να ασκεί την οικονομική της πολιτική, πάντα στο πλαίσιο των συμφωνημένων στόχων του 3,5%. Μιλάμε για μια διαφορετική εποχή για τη χώρα, όπου για τους πολίτες οι οποίοι υπέστησαν αδικίες τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να αποκατασταθούν αυτές οι αδικίες, όπως επίσης θα πρέπει να αποκατασταθεί η ανάπτυξη της χώρας μέσα από θετικές παρεμβάσεις υπέρ των εργαζομένων. Κι αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε».

Όχι σε μια φοβική Μακεδονία

Η κ. Σβίγκου τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγάλη σημασία στην πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα στο Παλέ ντε Σπορ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε: «Λέμε όχι σε μια φοβική Μακεδονία, λέμε όχι στην Ακροδεξιά που και με αντισυγκεντρώσεις προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα ενάντια στη συγκέντρωση. Θεωρούμε ότι χρειάζεται συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων για μια Θεσσαλονίκη η οποία θα είναι κέντρο της οικονομίας και του εμπορίου των Βαλκανίων. Και μέσα από τη μαζική συμμετοχή στην πολιτική συγκέντρωση της Παρασκευής, θα δοθεί ένα τέτοιο μήνυμα για την πόλη, που νομίζω ότι όλοι θέλουμε να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια».

Σε ερώτηση, τέλος, για το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών απάντησε αρνητικά και σχολίασε: «Νομίζω ότι συνεχώς βλέπουν εκλογές. Δεν είναι όμως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης οι εκλογές. Αυτοί είναι ευσεβείς πόθοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης… Όχι, μπορείτε να κάνετε ήσυχα το ρεβεγιόν σας και θα τα πούμε από Γενάρη για να συζητήσουμε για τα υπόλοιπα θετικά μέτρα τα οποία πάλι η αξιωματική αντιπολίτευση θα τα χαρακτηρίζει ως προεκλογικά και ως παροχολογία».