Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το Ποτάμι αν το κόμμα δεν υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

«Είμαστε πάλι πρωτοσέλιδο. Από τα αζήτητα βρεθήκαμε πρώτο τραπέζι πίστα. Αν δεν κρατήσουμε την αξιοπρέπειά μας, την αξιοπιστία μας και τις αρχές μας και πούμε ότι όντως συντρέχουν λόγοι να αναθεωρήσουμε τη στάση μας στις Πρέσπες, προφανώς δεν θα μας βγει σε καλό» δήλωσε ο κ. Δανέλλης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στάση του επικεφαλής του Ποταμιού: «Οι χθεσινές δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη εμένα με καθησυχάζουν. Είπε δηλαδή ότι “εμείς δεν έχουμε μάθει να αλλάζουμε όπως αλλάζουν οι άνεμοι”. Εγώ θεωρώ ότι ο Θεοδωράκης θα παραμείνει στη γραμμή “ψηφίζουμε τη συμφωνία”. Αλλιώς εγώ θα φύγω. Είναι θέμα αρχής. Θέματα που έχουν να κάνουν με το εθνικό συμφέρον δεν τίθενται σε παζάρι και σε δεύτερη μοίρα».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών πιστεύω ότι είναι επωφελής για το εθνικό συμφέρον. Ως γνωστόν όμως όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μήνες κοσκινίζει. Όλοι εκείνοι που αντιτίθενται στην κύρωση της συμφωνίας, ψάχνουν να βρουν προσχήματα συνεχή και ανακαλύπτουν διάφορους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να κυρωθεί, αυτό το ξέραμε, θα το ξέρουμε και θα κλιμακώνεται» τόνισε.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ που προκάλεσαν την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, ο βουλευτής του Ποταμιού επεσήμανε: «Εάν κάτι είναι μεμπτό από αυτά όλα που είπε ο Ζάεφ είναι μονάχα η αναφορά του στους “Αιγαιάτες Μακεδόνες”. Η αντίδραση όμως του διεθνούς παράγοντα, δηλαδή του Νίμιτς και του Στόλτενμπεργκ άμεσα και η αναδίπλωση της πλευράς της FYROM, που ήταν θέμα ωρών να βγάλει διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία δηλώνει ότι δεν έχει καμία διάθεση να ανακατευτεί στα εσωτερικά καμίας γειτονικής χώρας, δείχνουν ότι λειτουργεί το σύστημα. Δηλαδή ότι οι διεθνείς εγγυήσεις είναι αυτές που λειτουργούν. Είτε για προσχηματικούς λόγους είτε για λόγους ουσίας δεν μπορεί να τεθεί κανένα ζήτημα αλυτρωτισμού από καμιά πλευρά. Αυτό λειτουργεί θετικά».

Ο κ. Δανέλλης αναφέρθηκε και στη «μεγάλη εικόνα» του σκοπιανού και στο ζήτημα της γλώσσας: «Δεν ξέρω αν μπορεί να προστεθεί κάτι στη συμφωνία. Αλλά όλα αυτά προβλέπονται αν τη διαβάσει κάποιος. Περιγράφεται σαφώς ότι η γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, κάτι που εμείς δεν ζητούσαμε στο παρελθόν. Γι’ αυτό τώρα έχει βάλει θέμα η Βουλγαρία. Ξεχνάμε μπροστά στην εθνική μας τύφλωση τι υπερασπιζόμαστε μερικές δεκαετίες πριν, όταν το πρόβλημά μας προερχόταν από τη Βουλγαρία. Τότε αρνιόμασταν ότι η σλαβομακεδονική γλώσσα είναι μία μίξη της σέρβικης με τη βουλγάρικη γλώσσα. Τώρα δεν το θέλουν οι Βούλγαροι. Εμείς τότε δεν θέλαμε να συνδεθούν οι Βούλγαροι. Τώρα εκείνοι δημιουργούν ζητήματα σε σχέση με την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας. Ας ανοίξουμε λίγο τα μάτια μας και ας ξεφύγουμε από τη μικροπολιτική μας και τη μικροκομματική μας τυφλότητα και να δούμε όλη την πραγματικότητα με γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον. Φύγαμε από το ΚΙΝΑΛ διότι αυτό ήταν η μεγάλη μας διαφωνία, η στάση στο Μακεδονικό. Τώρα να δικαιώσουμε τη Φώφη; Τότε γιατί φύγαμε;».

Ο κ. Δανέλλης αναφέρθηκε και στη φιλολογία περί επικείμενης εκλογικής συνεργασίας του κόμματός του με τη Νέα Δημοκρατία: «Στο Ποτάμι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να προασπίσουμε την αξιοπιστία μας. Δεν πρέπει να αφήνουμε περιθώρια δεύτερης ανάγνωσης. Εμένα δεν με αφορά η συζήτηση για συνεργασία με τη ΝΔ. Η συμμαχική στρατηγική ενός κόμματος που θέλει να έχει απήχηση στην κοινωνία προκύπτει από τις θέσεις του και από αυτά που αποτελούν τα ταυτοτικά του χαρακτηριστικά. Δεν κατάλαβα τι μας συνδέει με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν κατάλαβα ποια είναι η κοινή μας πορεία σε πολύ σημαντικά θέματα. Δεν είναι μόνο το Μακεδονικό. Είναι όλα τα δικαιωματικά, είναι τα ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Εγώ έτσι τοποθετήθηκα και στο συνέδριο. Κάτι τέτοιο δεν αφορά το Ποτάμι που εγώ συμμετέχω. Και δεν μας δίνει ρόλο διακριτό, δεν μας διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα κόμματα. Όλη η συζήτηση αξιοποιείται ως πολιορκητικός κριός από τη ΝΔ».