Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αποτελεί «ύστατη λύση», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha, αναφερόμενος στις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «στόχος μας είναι να “εκβιάσουμε” τη συναίνεση» και «βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την κοινοβουλευτική περίοδο».

Πρόσθεσε ακόμα πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα εκλογικό σύστημα που ξεχνάει, μάλλον, τη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και ευνοεί τις συνεργασίες.

Όσον αφορά στα σενάρια «πολιτικής ανωμαλίας» που θα μπορούσαν να προκύψουν με ένα τέτοιο σύστημα, σχολίασε πως πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν τα έβρισκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία για να συγκυβερνήσουν, αν δηλαδή «οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά ξεχνώντας όλες τις διαφορές τους».

Υποστήριξε πως ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η χώρα χρεοκόπησε, και όχι από ατύχημα, αλλά επειδή την ώρα που η οικονομία πήγαινε επίπλαστα καλά, υπήρξε μία φούσκα που «έσκασε», και διεμήνυσε πως η τιμωρία όσων ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα όπως των φαρμάκων και των εξοπλιστικών που οδήγησαν σε αυτή την χρεοκοπία αποτελεί λαϊκή απαίτηση.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου, ξεκαθαρίζοντας πως οι κυβερνήσεις δεν φυλακίζουν και διερωτώμενος: «Μήπως ο κ. Παπαντωνίου μπήκε φυλακή ως αποτέλεσμα πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν πρέπει να ψάξουμε τα σκάνδαλα; Δεν πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη; Πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι σ’ αυτή την χώρα υπάρχουν νόμοι και κανείς δεν έχει δικαίωμα στην ατιμωρησία».