Ευρωπαϊκή βοήθεια για τους πυρόπληκτους της Αττικής ζητούν Ανδρουλάκης και Χουντής

«Οι φονικές πυρκαγιές δείχνουν την πραγματική διάσταση των μνημονιακών πολιτικών»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23:29
10/09/2018
Ευρωπαϊκή βοήθεια για τους πυρόπληκτους της Αττικής ζητούν Ανδρουλάκης και Χουντής
9
loading

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την στήριξη των πυροπαθών από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική ζήτησαν σε ομιλίες τους στο Ευρωκοινοβούλιο οι Έλληνες ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ-Ελιά) και Νίκος Χουντής (Λαϊκή Ενότητα).

Στα έντονα φυσικά φαινόμενα και στην «μοιραία ολιγωρία κρατικών αξιωματούχων» απέδωσε την καταστροφή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης, σε σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ για τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή, «οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι δείχνουν την πραγματική διάσταση των μνημονιακών πολιτικών και της περικοπής των δημοσίων δαπανών».

Στην ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζήτησε να υπάρξει «άμεση ευρωπαϊκή συνδρομή και βοήθεια» στους πληγέντες, τόσο στις υποδομές, όσο και στην αποκατάσταση των ζημιών.

«Μετά τις περσινές φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία, η Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση για τη αναδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Εκεί προβλέπεται η ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης, αλλά και η δημιουργία του rescEU, μίας πανευρωπαϊκής δεξαμενής εργαλείων, όπως πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα, ώστε να υπάρχει άμεση παρέμβαση και όχι εθελοντική όπως είναι σήμερα. Είναι όμως λυπηρό, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα, το Συμβούλιο για μία ακόμη φορά να επιλέγει τη νόθευση της πρότασης, εισάγοντας τιμωρητικές λογικές που ουσιαστικά αποκλείουν χώρες από την μελλοντική χρήση του μηχανισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής.

Από πλευράς του, ο Νίκος Χουντής, επεσήμανε πως «ο τραγικός απολογισμός των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι Αττικής το φετινό καλοκαίρι, δεν εξηγείται μόνο από την κλιματική αλλαγή και τις ειδικές καιρικές συνθήκες εκείνη την ώρα σε εκείνη την περιοχή. Υπάρχει ευθύνη των κρατικών αρχών στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς».

Πέραν των ευθυνών των ελληνικών κρατικών αρχών ωστόσο, κατά τον κ. Χουντή, «εδώ έχουμε και την πραγματική διάσταση των μνημονιακών πολιτικών, των περικοπών δημοσίων δαπανών, που έχουν αφήσει ακάλυπτες 4.000 θέσεις στο πυροσβεστικό σώμα, έχουν αποστερήσει την ελληνική δημόσια διοίκηση από σημαντικές υποδομές και μέσα διαχείρισης φυσικών καταστροφών».

Κατά τον ευρωβουλευτή, η Κομισιόν θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων και «να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην ενεργοποίηση κοινοτικών πόρων – υπάρχει προηγούμενο - για να βοηθηθούν οι πληγέντες αλλά και οι πληγείσες περιοχές».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Kαμία αποζημίωση στους πληγέντες 2

  Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές υποβάλουν επιλέξιμη αίτηση για συνδρομή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ[1] (ΤΑΕΕ) σε σχέση με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, μπορεί να εφαρμοστεί το εθνικό κατώτατο όριο ''μείζονος καταστροφής'' (0,6 % του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, ποσοστό που επί του παρόντος αντιστοιχεί σε 1,052 δισ. ευρώ), καθώς είναι χαμηλότερο από το κατώτατο όριο ''περιφερειακής καταστροφής'' για την εν λόγω περιφέρεια (1,5 % του περιφερειακού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ποσοστό που επί του παρόντος αντιστοιχεί σε 1,266 δισ. ευρώ). Το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης ύστερα από φυσικές καταστροφές, αλλά η αποζημίωση για ιδιωτικές ζημίες δεν είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο του ΤΑΕΕ».

  [1] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2012/2002 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 2002, για την ίδρυση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 2. avatar Kαμία αποζημίωση στους πληγέντες

  P-004152/2018: Απάντηση της κ. Creţu εξ' ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - 5.9.2018.

  Οι δράσεις που σχετίζονται με την πρόληψη και τη διαχείριση κινδύνων, όπου περιλαμβάνονται τα συστήματα ανάπτυξης ανθεκτικότητας στις καταστροφές και διαχείρισης των καταστροφών, μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Ωστόσο, η αποζημίωση για ζημίες σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες οι οποίες προκαλούνται από φυσικές καταστροφές δεν είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ.

  Οι υπηρεσίες της Επιτροπής είναι επίσης πρόθυμες να εξετάσουν, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές εθνικές και περιφερειακές αρχές, τη δυνατότητα αναθεώρησης του ή των προγραμμάτων που αφορούν τις εκτάσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, ώστε να διευκολυνθούν οι αναγκαίες δράσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών και την αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι κανονισμοί. Η Επιτροπή δεσμεύεται να αξιολογήσει τυχόν τέτοια αίτηση το συντομότερο δυνατό.

 3. avatar Kαμία αποζημίωση στους πληγέντες της Ανατ. Αττικής απαντά κυνικά η ΕΕ 4

  - Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, μετρήσεις και να υλοποιηθούν άμεσα έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.

  - Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας, Νέας Μάκρης, με μόνιμο προσωπικό και μέσα.

  - Να παρθούν ειδικά μέτρα για τα σχολεία της περιοχής, με στήριξη παιδιών, γονιών, εκπαιδευτικών, ενόψει της σχολικής χρονιάς .

  - Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

  - Να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη όλοι οι πληγέντες.

  - Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.

  - Να παγώσουν όλα τα χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

  - Να καθαριστεί και να προστατευθεί το πευκοδάσος του Σχοινιά με ευθύνη του κράτους.

  - Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό που θα βάλει ταφόπλακα στην περιοχή. Να αποδοθεί ο χώρος αυτός στους κατοίκους για τις ανάγκες πολιτισμού και άθλησης.

  - Να αντιμετωπιστούν ΑΜΕΣΑ οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

  ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

 4. avatar Kαμία αποζημίωση στους πληγέντες της Ανατ. Αττικής απαντά κυνικά η ΕΕ 3

  Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν ούτε από την ΕΕ ούτε από τα ανεπαρκέστατα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

  Μαζί με το κύμα αλληλεγγύης που ξεδιπλώνεται από εργαζόμενους, σωματεία, φορείς σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να συνεχίσουν και να εντείνουν οργανωμένα την πάλη τους και να διεκδικήσουν:

  - Άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς.

  - Να υπάρξουν μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, επιδότηση ενοικίου για όσους το χρειάζονται.

  - Άμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.

  - Να γίνει απορρύπανση της περιοχής.

 5. avatar Kαμία αποζημίωση στους πληγέντες της Ανατ. Αττικής απαντά κυνικά η ΕΕ 2

  Υπενθυμίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια προέρχονται από τη βαριά φορολογία του λαού κι ένα μέρος τους επιστρέφει στη χώρα όχι για τις δικές του ανάγκες - ακόμα και τις πιο άμεσες και ζωτικές όπως των πυρόπληκτων ή των πλημμυροπαθών αλλά για την ενίσχυση του κεφαλαίου, για φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και άλλα προνόμια σαν "κράχτες" για επενδύσεις και "ανάπτυξη”. Με λίγα λόγια, τα ίδια και μέσα και έξω. Οι πληγέντες, όλος ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει παρά μόνο το χειρότερο από αυτή κι όσους τη λιβανίζουν υποσχόμενοι "παρεμβάσεις" και την "αρωγή" της χωρίς να τοποθετούνται όταν υπάρχουν τέτοιες απορρίψεις όπως η συγκεκριμένη για το Μάτι και συνολικά για την Ανατ. Αττική.

  Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο ταξικός αντιλαϊκός χαρακτήρας της ΕΕ και καταρρίπτονται οι μύθοι περί ευρωενωσιακής αλληλεγγύης. Παρά το μέγεθος της τραγωδίας, τους 98 νεκρούς, τα καμένα σπίτια, τις μεγάλες καταστροφές η ΕΕ ...σταθερά στο πόστο της, απορρίπτοντας κάθε οικονομική βοήθεια, υπερασπίζοντας τη λογική του κόστους-οφέλους που αποτελεί και τη βάση απόρριψης των αναγκαίων υποδομών που απαιτούνται για την πρόληψη από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς.

  Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τεράστιες όπως και της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ για την αποθέωση της ΕΕ.

 6. avatar Kαμία αποζημίωση στους πληγέντες της Ανατ. Αττικής απαντά κυνικά η ΕΕ 1

  Χωρίς περιστροφές, η αρμόδια Επίτροπος Κ. Κρέτσου στην απάντησή της αποκλείει την αποζημίωση των πληγέντων, αναφέροντας ότι ''η αποζημίωση για ζημιές σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες οι οποίες προκαλούνται από φυσικές καταστροφές δεν είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ'', αλλά ούτε και στο πλαίσιο του λεγόμενου ''Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ''. Σημειώνεται ότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με την Ερώτησή της είχε ζητήσει να αρθούν οι δυσμενείς προϋποθέσεις που θέτουν οι σχετικοί κανονισμοί, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης και άμεση αποζημίωση των πληγέντων.

  Η όποια δε κινητοποίηση του ''Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης'' (ΕΤΠΑ) ή και -υπό προϋποθέσεις - του ''Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ'' δεν θέτει ως προτεραιότητα την αποζημίωση των πυροπαθών που είδαν το βιός τους να καταστρέφεται μέσα σε λίγες ώρες, αλλά την ''αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών'', όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απάντηση της Επιτροπής, δηλαδή της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ακόμη και ''η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών'' που χρηματοδοτείται από τα εν λόγω Ταμεία πρωτίστως επιδιώκει την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων που αναλαμβάνουν τα συγκεκριμένα έργα.

 7. avatar Άμεση αποζημίωση στο 100% και ικανοποίηση των πιεστικών αναγκών των πυροπαθών

  Την ανάγκη για άμεση αποζημίωση των πυροπαθών στο Μάτι κατά 100% και την ικανοποίηση των πειστικών αναγκών τους ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι. Σημείωσε τις διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, και της σημερινής, για την απουσία σχεδίου πολιτικής προστασίας, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι η ΕΕ μέσω των Ταμείων της δεν επιλέγει την αποζημίωση απευθείας των πληγέντων και των περιουσιών τους.

  https://www.youtube.com/watch?v=w6Zmu09QdAQ

 8. avatar φασιστερά είναι θα περάσει

  Το θράσος σας δεν έχει όρια. Πρώτα κάψατε τον κόσμο και μετά ζητάτε βοήθεια.
  100 χρόνια αχρηστερά χρειάζεται, μπας και βάλουμε μυαλό.

 9. avatar tsakarpan

  Πάλι φταίνε οι άλλοι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει