Με τη χώρα να έχει μπει σε προεκλογική περίοδο, όπως δείχνουν όλα τα σημάδια, προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου δείχνει να διατηρεί, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κερδίζει σαφές έδαφος.

Όπως δείχνει η δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 26,5% στην πρόθεση ψήφου έναντι 16,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Στον υπολογισμό όμως μόνο των έγκυρων ψηφοδελτίων, χωρίς δηλαδή να υπολογιστούν άκυρα, λευκά και αποχή, η αξιωματική αντιπολίτευση «σκαρφαλώνει» στο 29,9%, με προβάδισμα 10,9 από το 19% του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ωστόσο αξιοσημείωτη η άνοδος της κυβερνητικής παράταξης, καθώς στις προηγούμενες μετρήσεις του Ιουνίου συγκέντρωνε 14% και 16,2%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 38,4% και ακολουθεί η απάντηση «κανένας» με 36,6%. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 25%.

Στην παράσταση νίκης προηγείται η Νέα δημοκρατία με 69,5%, με το 17,1% των ερωτηθέντων να απαντά δεν ξέρω/δεν απαντώ και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 14%.

Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 6,1%, ακολουθεί  το Κίνημα Αλλαγής με 5,7% και το ΚΚΕ με 5,3% ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 1% στην πρόθεση ψήφου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 40,1% των πολιτών νιώθει απογοήτευση για την κυβέρνηση και το 34,2% θυμό. Την υποστηρίζει μόνο ένας στους δέκα, για την ακρίβεια ποσοστό 10,2%.

Το 40,1% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η οικονομία θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες την ίδια πορεία με σήμερα, ενώ το 33,2% βλέπει τα πράγματα να χειροτερεύουν και το 24,1% να καλυτερεύουν.

Επτά στους δέκα πολίτες είναι αρνητικοί στην επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή, ποσοστό 69,8%, ενώ το 22,8% είναι θετικό.

Τέλος, σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες, ποσοστό 77,6%, θεωρούν πως η κυβέρνηση έχει ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι. Το αντίθετο πιστεύει το 18,5% των ερωτηθέντων.