Το δημόσιο αναλαμβάνει όλα τα χρέη και τις δανειακές συμβάσεις του ΕΛΓΑ που φτάνουν τα 3,8 δισ ευρώ, προανήγγειλε στη Βουλή η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, ανακοινώνοντας ότι, σε συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών, θα κατατεθεί σχετική τροπολογία σε επόμενο νομοσχέδιο.

Εισηγούμενη στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται νέο σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας, η κα Μπατζελή τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους αγρότες, χωρίς ενδιάμεσους και θεσπίζει νέο σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας.

Απέναντι στις αντιδράσεις σύσσωμης της Αντιπολίτευσης – η ΝΔ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχέδιου κι ο ΛΑΟΣ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, το οποίο συνυπέγραψε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Κιλτίδης – ανέφερε ότι το σχέδιο όχι μόνο επιδιώκει να βελτιώσει το καθεστώς προστασίας και ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής, αλλά να εμποδίσει και όλους εκείνους που έχουν μάθει να στηρίζουν την κοινωνική τους καταξίωση και επιβίωση στις πλάτες των αγροτών.

«Το πρόβλημα της χώρας οφείλεται στην απαρχαιωμένη αντίληψη που έχουμε μεταξύ των άλλων στη διαχείριση της αγροτικής οικονομίας και συμπεριφοράς. Δεν μπορεί να συνεχίζει ο ΕΛΓΑ να είναι ένα όχημα μικροπολιτικής και δημόσιας αλχημείας, δεν μπορεί να συνεχίζει να χρεώνεται επειδή το Δημόσιο δεν είχε ξεκαθαρίσει τους μηχανισμούς στήριξης απέναντι στους αγρότες», σημείωσε.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε μια σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων και ανακοίνωσε ότι το Δημόσιο συμμετέχει κατά 20% στις δαπάνες του ΕΛΓΑ, που υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού επί των εισπραττόμενων ποσοστών των εισφορών των παραγωγών.

Για διατάξεις που καταλύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Κόλλιας, ο οποίος είπε ότι το 20% δεν καλύπτει απολύτως τίποτα, ενώ ο αγρότης, ο μοναδικός χρηματοδότης, καλείται να εξυγιάνει τον Οργανισμό.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Σταύρος Σκοπελίτης δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί – όπως είπε – βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με αυτό που θέλει ο μικρό – μεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος: Πλήρη ασφάλιση και όχι μερική της φυτικής και αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ.

Ο Αστέριος Ροντούλης από τον ΛΑΟΣ ανέφερε ότι υπάρχει μια προϊούσα απαξίωση της γεωργικής ασφάλισης της χώρας, που θα λειτουργήσει σαν καταλύτης για να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ηρώ Διώτη, είπε ότι νομοσχέδιο υπηρετεί τους στόχους κάθε νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης να μείνουν στην παραγωγή μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι επιχειρηματίες, «γιατί περί αυτού πρόκειται».

Απαντώντας η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι ενισχύεται η πολιτική προστασίας της αγροτικής παραγωγής, οι κρατικές ενισχύσεις αναλαμβάνονται από το κράτος και στο εξής ο ΕΛΓΑ θα χρησιμοποιεί έγκαιρα το σύνολο του προσωπικού του, ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα που έχουν πλήξει το κύρος του.

Πρόσθεσε ότι δεν ανατρέπεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΛΓΑ, «θέλουμε να έχουμε καθαρές σχέσεις με τους αγρότες και η δήλωση καλλιέργειας το διασφαλίζει».

Ακόμη η κα Μπατζελή είπε ότι δεν επιβάλλεται χαράτσι στους αγρότες και επικαλέστηκε μελέτες που δείχνουν ότι το 50% των αγροτών θα καταβάλλει εισφορά που δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ ετησίως.