«Πιθανό» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο στενότερης οικονομικής ενοποίησης μέχρι το τέλος του έτους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χερμαν φαν Ρομπάι, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της κρίσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters ο κ. Van Rompuy, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγία Πετρούπολη, στη Ρωσία, δήλωσε ότι μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, ο ίδιος και οι τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, θα παρουσιάσουν «τους βασικούς θεμέλιους λίθους αυτής της στενότερης οικονομικής και νομισματικής ένωσης» και «μια μέθοδο εργασίας προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

«Σ’ αυτούς τους θεμέλιους λίθους, η τραπεζική ενοποίηση είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο… σ’ αυτό το στάδιο θα ασχοληθώ με την επίβλεψη, με την ασφάλιση των καταθέσεων και με την απόφαση», τόνισε ο κ. Van Rompuy.

«Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή των εργασιών… και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους», ανέφερε