Στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές του τελευταίου τετραμήνου παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Από τους 1.270 πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνταν από τις αρχές του 2018 στα κρατητήρια βρίσκονται πλέον 119, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο κ. Βίτσας αναγνώρισε τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά και επεσήμανε ότι στόχος είναι μέχρι το Σεπτέμβριο ο αριθμός των αιτούντων άσυλο να είναι αντίστοιχος με τις δυνατότητες των Κέντρων Φιλοξενίας.

Δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τις δημοκρατικές δυνάμεις, ενώ διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να συνδιαλλαγεί με φασιστικές ομάδες που πατούν πάνω στο πρόβλημα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Δημήτρη Κρεμαστινού σχετικά με τα μεγάλα και ανησυχητικά όπως είπε, προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα από τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι η εικόνα πλέον στον Έβρο είναι αρκετά καλύτερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και αυτό είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας που γίνεται.

«Δεν είμαι σίγουρος αν θα διατηρηθεί αυτή η μείωση στον Έβρο. Πρέπει να προσέχουμε και να μην χαλαρώνουμε», αναγνώρισε ο κ. Βίτσας, επισημαίνοντας ότι οι συνολικές μεταναστευτικές ροές στη χώρα το τελευταίο τετράμηνο έχουν οκταπλασιαστεί και είναι αυξημένες κατά 60%.

Λέσβος Σάμος Χίος είναι κατά σειρά τα νησιά όπως είπε που αντιμετωπίζουν μεγάλα οξυμένα προβλήματα, και τόνισε ότι για να λυθούν χρειάζεται ισορροπία ώστε να έχουμε και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και βελτίωση της ζωής των κατοίκων.

«Τα προβλήματα είναι υπαρκτά και πρέπει να αποτελέσουν στοιχεία ενός ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στις δημοκρατικές δυνάμεις. Οι αντιδράσεις που υπήρξαν στη Λέσβο είναι θεμιτές. Πρέπει να συζητήσουμε. Δεν πρόκειται όμως να συνδιαλλαγώ με φασιστικές ομάδες που θέλουν να πατήσουν πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα», υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Και πρόσθεσε: «Το σχέδιο μας για την αναγκαία αποσυμπίεση των νησιών είναι μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου να φτάσουμε σε ένα σημείο ώστε ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο να είναι αντίστοιχος με τις δυνατότητες φιλοξενίας στα κέντρα υποδοχής».

«Ομπρέλα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι οι συνθήκες της Γενεύης και οι διεθνείς συνεννοήσεις. Λειτουργούμε με βάσει την κοινή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε τη κατάσταση της Λέρου του 2015», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα στηρίζει ένα κοινό σύστημα εξέτασης ασύλου και επιστροφών, ενώ μαζί με άλλες 4 χώρες υποδοχής, κατέθεσαν 13 κοινές θέσεις ενόψει της συζήτησης του Δουβλίνου 4.

«Υπάρχει πίεση ώστε η ουσία της κοινής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας να έχει έμπρακτα αποτελέσματα. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να λύσουμε, όπως στο να χτυπηθούν οι διακινητές εγκληματίες αλλά και η Τουρκία να έχει μεγαλύτερη ευθύνη ως προς τις μεταναστευτικές ροές. Βρισκόμαστε σε συνεννοήσεις τόσο με την ΕΕ και τους αρμόδιους ευρωπαίους επιτρόπους όσο και με την τουρκική πλευρά με την οποία ανοίξαμε ένα δίαυλο επικοινωνίας», κατέληξε ο κ. Βίτσας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.