«Δύσκολα μπορεί να γίνει νέα διαπραγμάτευση του μνημονίου. Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οι Έλληνες πρέπει να δείξουν “σοφία” στις εκλογές». Αυτό τόνισε σε αποκλειστική συνέντευξη στον Γιώργο Κουβαρά για τη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ιταλού πρωθυπουργού έχει ως εξής:


Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα ψήφισε εναντίον του μνημονίου και των μέτρων λιτότητας. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Πιστεύω ότι η δημοσιονομική πειθαρχεία είναι για κάθε χώρα αναγκαία προϋπόθεση. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πλήρωσε ένα τεράστιο τίμημα για την μη εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχεία στο εσωτερικό της χώρας για μια μεγάλη περίοδο. Θα πρέπει όλες οι χώρες να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό τους κάτι που η Ελλάδα έκανε τα δύο τελευταία χρόνια. Θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα περιλαμβάνουν και μέτρα ανάπτυξης, κάτι που ακόμη η Ευρώπη δεν είναι στο επίπεδο της πρόκλησης. Αλλά η σημερινή σύνοδος Κορυφής όπως και η ερχόμενη τέλη Ιουνίου αποτελούν μαρτυρία ότι η Ευρώπη αποφάσισε να επιταχύνει στην κατεύθυνση της πολιτικής της ανάπτυξης».

Στην περίπτωση όπου τα κόμματα που κερδίσουν τις εκλογές στην Ελλάδα θελήσουν να επαναδιαπραγματευθούν το μνημόνιο τι θα κάνει η Ευρώπη;
«Πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν μπορούμε να δούμε πως θα μπορούσε να γίνει συμβιβασμός στα νέα κόμματα που δεν είχε γίνει για τα κόμματα τα οποία είχαν δεσμευτεί για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα. Και από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλες χώρες της Ευρώπης που θα πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που θα είχαν διαφοροποιημένο περιεχόμενο».


Αντιμετωπίζετε ένα σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ;

«Πιστεύω όχι και ελπίζω όχι, διότι είδα και όλοι αναγνωρίζουν ένα υψηλό ποσοστό το οποίο επιθυμεί την παραμονή στην ευρωζώνη. Εκφράσαμε ομόφωνα σήμερα το βράδυ στην Σύνοδο Κορυφής τη βούληση να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και πιστεύω ότι, όσο η ημερομηνία των εκλογών πλησιάζει θα πρυτανεύσει η σοφία που εμπνεύσθηκε η Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια».