Τις μετρήσεις κοινής γνώμης που θα γίνουν την εβδομάδα από τις 23 μέχρι τις 27 Αυγούστου αναμένει ο Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα κατεβάσει στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις εταιρείες που διενεργούν έρευνες για λογαριασμό της Ιπποκράτους διεμήνυσαν στα κεντρικά πως «τα αποτελέσματα από όσες έγιναν νωρίτερα τον Αύγουστο δεν είναι ασφαλή».

Κλείνουν με γκάλοπ τις λίστες

Ζήτησαν χρόνο και ο πρωθυπουργός τούς τον έδωσε, καθώς η έκβαση των επερχόμενων τοπικών εκλογών θα επηρεάσει καθοριστικά το πολιτικό κλίμα. Έτσι, διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις να μην περιμένουν τον ανασχηματισμό πριν από τις 3 Σεπτεμβρίου, μήνυμα που εξελήφθη από πολλά κορυφαία στελέχη ότι αφήνει ανοιχτό το θέμα της… «επιστράτευσης» ακόμα και υπουργών, οι οποίοι ενδέχεται να κληθούν να αφήσουν τα υπουργικά τους γραφεία και να εκτεθούν σε δήμους και περιφέρειες.

«Ένα στοιχείο δεν συνιστά απόδειξη, δεν θέλουμε να μετατρέψουμε τις δημοτικές σε κομματική αντιπαράθεση», επέμεναν πάντως και χθες οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση, όσο ο Γ. Παπανδρέου δεν ανοίγει τα χαρτιά του η ονοματολογία καλά κρατεί.

Για την Αθήνα το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να «μετρά» τη Φ. Γεννηματά, που είναι το φαβορί, τον Π. Γερουλάνο, τον Μ. Χρυσοχοΐδη και την Α. Διαμαντοπούλου.

Για την Περιφέρεια Αττικής βομβαρδίζει τους κατοίκους της με τηλεφωνήματα για τους ίδιους συν την Τ. Μπιρμπίλη, για την οποία φαίνεται ο Γ. Παπανδρέου να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα. Παίζει ακόμη το όνομα του Γ. Μίχα, ενώ ο Γ. Σγουρός απειλεί πως θα εκτεθεί στην ψηφοφορία είτε με χρίσμα είτε χωρίς.

Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το ΠΑΣΟΚ μετρά τους Γ. Μαγκριώτη, Γ. Φλωρίδη, Χ. Καστανίδη, Μ. Μπόλαρη, Ν. Γιαννόπουλο και Β. Γερανίδη. Επιλογή της ηγεσίας ήταν ο Γ. Φλωρίδης, ο οποίος βολιδοσκοπήθηκε και δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται.

Το ίδιο συνέβη και με τον Π. Κουκουλόπουλο για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Για τον δήμο της συμπρωτεύουσας έχουν μετρηθεί η Χρ. Αράπογλου, ο Σπ. Βούγιας, η Ε. Καϊλή κ.ά., αλλά δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει κάποια ανεξάρτητη υποψηφιότητα σε συνδυασμό με τη «Δημοκρατική Αριστερά» ή τους Οικολόγους.

Το Μέγαρο Μαξίμου θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα των ερευνών όχι μόνο ως εργαλείο για να πάρει αποφάσεις, αλλά και ως μέσο πίεσης προς ορισμένα στελέχη, αλλά και υπερασπιστική γραμμή αν μετά κάποιοι ζητήσουν λογαριασμό. «Θέλουμε νίκες, αλλά αυτό δεν γίνεται αν κάποιοι αρνούνται να είναι υποψήφιοι και άλλοι σηκώνουν τη σημαία του αντάρτικου», λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε σύσκεψη των επιτελών τη Δευτέρα 30 Αυγούστου, ώστε να μείνει και λίγος χρόνος για «διαπραγματεύσεις» μέχρι τις ανακοινώσεις της 3ης Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Έθνος