«Δεν είμαι ευχαριστημένος για αυτά που συνέβησαν στην Αθήνα», είπε ο παραιτηθείς υπουργός Προστασίας του Πολίτη για τα πρόσφατα επεισόδια και τις καταστροφές στην πρωτεύουσα, επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν είναι ευθύνη του πολιτικού και της πολιτικής ηγεσίας εάν εκείνοι που κινητοποιούνται αποφασίζουν να εκδηλώσουν με βίαιο τρόπο την αντίδρασή τους».

«Δεν επιχειρούν οι υπουργοί, επιχειρούν τα σώματα ασφαλείας», είπε ο Χρήστος Παπουτσής μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως όταν πήγε στο υπουργείο ανέλαβε την ευθύνη να υλοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης για ήπια αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων σε μία ταραγμένη περίοδο.

Στους 17 μήνες που έμεινε στο υπουργείο έγιναν 1.300 πορείες και διαδηλώσεις, είπε ο κ. Παπουτσής, τονίζοντας πως δεν απαγορεύτηκε καμία πορεία, δεν αφαιρέθηκε το δικαίωμα του πολίτη να διαδηλώσει.

«Η επιτυχία ενός υπουργού είναι ότι προστατεύτηκαν τα δικαιώματα των πολιτών», είπε, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη μία κοινωνία που ανέχεται τέτοιου είδους καταστροφές».

«Πρέπει να επιλέξουμε: αστυνομικό κράτος ή υλοποίηση του συντάγματος και του νόμου;», είπε ο κ. Παπουτσής, τονίζοντας πως η αστυνομία επιχειρεί όχι με την εντολή του υπουργού αλλά με την άδεια του εισαγγελέα, όπως και οι επιτελείς.

Ο κ. Παπουτσής έκανε λόγο για «αντιδημοκρατικό έλλειμμα μέσα στην αστυνομία», σημειώνοντας πως όπου έγινε βίαιη αντίδραση της αστυνομίας δεν υπήρχε εντολή ούτε από την πολιτική ηγεσία ούτε από τους επιτελείς.

Υπήρξαν περιπτώσεις αστυνομικών που ξέφυγαν από τους κανόνες εμπλοκής και τιμωρήθηκαν, όπως είπε.