«Τα μνημόνια είναι εδώ και παραμένουν», ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του κόμματος του στο Ηράκλειο ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση μιας ακόμα αξιολόγησης, την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να ψηφίσει έναν ακόμα προϋπολογισμό φορτωμένο με φόρους για τη λαϊκή οικογένεια, περικοπές στην υγεία, στα κοινωνικά επιδόματα συνεχίζει και την κοροϊδία για τα μνημόνια που δήθεν τελειώνουν, για τη δήθεν δίκαιη ανάπτυξη. Πώς γίνεται τα μνημόνια να τελειώνουν και να παραμένουν σε ισχύ όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν με το 1ο, το 2o, το 3ο και 4o μνημόνιο αυτό μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το ξέρει», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Παράλληλα διερωτήθηκε «πώς γίνεται τα μνημόνια να τελειώνουν και να έχουν ψηφιστεί μέτρα για μετά το ‘19 και το ‘20, μέτρα “τσεκούρι” για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, μόνο η κυβέρνηση το ξέρει».

Στην ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην καταβολή του κοινωνικού μερίσματος προς τους πολίτες, υποστηρίζοντας ότι έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός μπροστά στον νέο γύρο, όπως υποστήριξε, της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης. «”Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη” προκαλεί ο κ. Τσίπρας με τις διακηρύξεις του για το κοινωνικό μέρισμα. Το έκανε μάλιστα και διαφημιστικό σποτάκι. Φαίνεται τελευταία ότι ο πρωθυπουργός ειδικεύεται στον τομέα της διαφήμισης», είπε.

Άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για φοροεπιδρομή σε βάρος των πολιτών, για μείωση των κοινωνικών παροχών, για μειώσεις στις συντάξεις, για μειώσεις σε δαπάνες για τη δημόσια υγεία και πρόνοια και υποστήριξε ότι «η δίκαιη ανάπτυξη είναι η νέα παγίδα που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εργατική τάξη, στο λαό, γιατί θέλει να τον αφοπλίσει, να παραδοθεί αμαχητί σε ένα σύστημα, που είναι άδικο, εκμεταλλευτικό, καταπιεστικό».

Ο κ. Κουτσούμπας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, κάλεσε τους πολίτες σε συστράτευση και επισήμανε την ανάγκη ο λαός να δει, όπως είπε, τον πραγματικό του αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του. «Κι αυτόν τον αντίπαλο, τον οποίο από κοινού υπηρετούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα, θέλουν να κρύψουν με τη γελοία αντιπαράθεσή τους.

Ο ένας μιλάει για τα «σαουδαράμπιαν πέιπερς» και ο άλλος απαντάει με τα «παραντάιζ πέιπερς». Αυτό κάποιος το κάνει μόνο όταν έχει λερωμένη τη φωλιά και επιδιώκει κάποιο πολιτικό και νομικό συμψηφισμό σκανδάλων».

Όπως είπε ο κ Κουτσούμπας «εμείς λοιπόν τους προκαλούμε: Αν όντως θέλουν πραγματική διαφάνεια για όλα αυτά τότε: Γιατί δεν κάνουν ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών και των τίτλων του δημοσίου καθώς και των χρηματοοικονομικών προϊόντων, ώστε να είναι γνωστό ποιος κατέχει τι; Γιατί δεν προχωρούν σε άρση όλων των απορρήτων φορολογικού, τραπεζικού, εμπορικού, ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος; Γιατί δεν απαγορεύουν τις off shore εταιρείες; Γιατί δεν ασκούν έλεγχο στην εισαγωγή και εξαγωγή κεφαλαίων; Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Για να ξεφεύγουν πότε ο ένας πότε ο άλλος από τις τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση του λαού και της χώρας».

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ στην ομιλία του χαρακτήρισε μεγάλο σκάνδαλο την ιστορία της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι «σκάνδαλο είναι η ίδια η πώληση οπλικών συστημάτων, όπλων κάθε είδους, σε κράτη- δολοφόνους, όπως η Σαουδική Αραβία που επεμβαίνει ωμά, που βομβαρδίζει και εξοντώνει άλλους λαούς». Παράλληλα, για μια ακόμα φορά χαρακτήρισε τη βάση της Σούδας «εφαλτήριο θανάτου για τους λαούς της περιοχής».

Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, που όπως είπε, «υπονομεύει το μέλλον των ερχόμενων γενιών, δαπανώντας ασύλληπτου ύψους οικονομικούς πόρους σε οπλικά συστήματα, όχι για τη θωράκιση της άμυνας πατρίδας μας, αλλά κατά παραγγελία, για την εξυπηρέτηση ιμπεριαλιστικών επιχειρησιακών σχεδίων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ». Σύμφωνα με τον κ Κουτσούμπα αυτή η πολιτική, εγκυμονεί κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής, θα οδηγήσει, σε νέους πολέμους, επεμβάσεις, αλλαγές συνόρων, κύματα προσφύγων» και κάλεσε τον λαό να σταθεί μαχητικά ενωμένος απέναντι της.