Οι ευρωπαίοι ηγέτες, αντιμέτωποι με μια κοινωνική έκρηξη στην Ευρώπη, αποφάσισαν να θυμηθούν και να ασχοληθούν με την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Στο κείμενο των αποφάσεων περιγράφονται στόχοι και μέτρα για την ανάπτυξη με έμφαση τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να εξετάσουν κάποια στιγμή παλαιότερο σχέδιο της Κομισιόν για την έκδοση ενός ευρωομολόγου, τα έσοδα του οποίου θα χρηματοδοτούν έργα υποδομής.

Επίσης, κατέληξαν σε συμφωνία για ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, η ισχύς του οποίου παραμένει στα 500 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στην έγκριση του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου προχώρησαν απόψε 25 από τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. Δεν υπέγραψαν τη σχετική συνθήκη το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τσεχία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ.

Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, που παραχωρεί αυτή την ώρα συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας έκανε λόγο για «αντισυνταγματικότητα» του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου.