Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση για να οργανώσει τους τρόπους αξιοποίησης του τεράστιου πλούτου που είναι οι ιαματικές πηγές, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, από το βήμα του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ιαματικής Ιατρικής, με θέμα: «Επικαιροποίηση της Ιαματικής Ιατρικής υπό το πρίσμα της ολιστικής προσέγγισης».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι έως τέλος του χρόνου το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε δύο διαγωνισμούς για την προσέλκυση επενδυτών για τα λουτρά Κύθνου και Θερμοπυλών, τονίζοντας ότι γίνεται μια συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης διεθνών επενδυτών και προσέλκυσής τους για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών. Εχουμε κάνει είπε, σημαντικά βήματα για να διαμορφώσουμε σύγχρονα κέντρα ευεξίας και θεραπευτήρια που θα μπορούν να προσελκύουν τουρίστες από όλο τον κόσμο και κατέληξε λέγοντας ότι η συνεργασία όλων θα δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Το συνέδριο συνδιοργάνωσε η ΚΕΔΕ, Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του ΠΙΣ, του ΙΣΑ και σε συνεργασία με την Τσεχική Πρεσβεία. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Καθηγητής Δερματολογίας, Κωνσταντίνος Κουσκούκης, χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία του πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας Jan Bondy, στο συνέδριο, η οποία όπως είπε «σηματοδοτεί τη συνεργασία των δύο χωρών σε ερευνητικό επίπεδο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, στην Ελλάδα σε 752 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία αναβλύζουν πηγαία νερά πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία. Ωστόσο ο πλούτος αυτός έχει μείνει αναξιοποίητος, καθώς μόνο 109 πηγές είναι ενεργοποιημένες και οι 43 είναι αναγνωρισμένες με Φ.Ε.Κ. για θεραπευτικές ενδείξεις και αντενδείξεις.