«Επιθετικότερο» κούρεμα για να καταστεί το ελληνικό χρέος «πραγματικά βιώσιμο» θεωρεί αναγκαίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς όπως σημειώνει «αυτό το οποίο γίνεται σήμερα εμπεριέχει στοιχεία αμφιβολίας και προβληματισμού».

«Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμη διαχείριση του χρέους» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης και συνεχίζει «ενδεχομένως να πρέπει να γίνει ένα πιο επιθετικό “κούρεμα”. Έτσι ώστε το χρέος να καταστεί πραγματικά βιώσιμο. Δεν είναι δυνατόν να πάμε σε μια συμφωνία που δεν θα δίνει μια οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Και αυτό γιατί δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης τα επόμενα χρόνια οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, έτσι ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να κάνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται για την ανάκαμψή της»
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε κομβικής σημασίας το θέμα της φορολογίας, που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο. «Η χώρα μας χρειάζεται να στήσει ξανά από την αρχή το φορολογικό – φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που θα απλοποιεί ουσιαστικά τη φορολογική νομοθεσία.

Δεν μιλάω μόνον για μείωση των φορολογικών συντελεστών. Μιλάω για ταυτόχρονη πλήρη απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και ξανακτίσιμο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού από την αρχή.

Αν αντιμετωπίζαμε αυτά σε συνδυασμό με μια πολιτική σταδιακής αποκλιμάκωσης των φορολογικών συντελεστών για τους έμμεσους φόρους νομίζω ότι η Τρόικα θα το συζητούσε, τη στιγμή μάλιστα που και η ίδια έχει αντιληφθεί ότι η υψηλή φορολογία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.