Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία σε ασφυξία

«Βασικός άξονας της ΝΔ η ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:26
20/09/2017
Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία σε ασφυξία
7
loading

Για «εσωτερική στάση πληρωμών» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «οδηγεί την οικονομία σε ασφυξία».

Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι «βασικός άξονας της ΝΔ είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία».

Διαβάστε την ανακοίνωσή του:

«Η Κυβέρνηση, με τις καθυστερήσεις και την ανικανότητά της, δεν αξιοποιεί τους προβλεπόμενους πόρους του δανείου.

Το αποτέλεσμα είναι να καταφεύγει, για μία ακόμη φορά, σε εκτεταμένο εσωτερικό δανεισμό, μέσω του υποχρεωτικού “σκουπίσματος” των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και μέσω της εσωτερικής στάσης πληρωμών.

Η κεντρική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων είναι, καταρχήν, επιθυμητή. Πρέπει όμως να γίνεται λελογισμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των φορέων και την καταθετική βάση των τραπεζών.

Δυστυχώς, για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτή η πρακτική έχει γίνει ο κανόνας. Με αποτέλεσμα να στερείται, άμεσα και έμμεσα, πολύτιμης ρευστότητας η πραγματική οικονομία. Άμεσα, διότι διογκώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, οι οποίες σήμερα είναι αυξημένες κατά 42% από το τέλος του 2014. Και έμμεσα, διότι δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η πιστωτική επέκταση, αφού αφαιρούνται πόροι από το τραπεζικό σύστημα, με δεδομένη μάλιστα και τη συρρίκνωση των καταθέσεων κατά 40 δις ευρώ από το τέλος του 2014.

Πόροι οι οποίοι χρησιμοποιούνται, πλέον, όχι για τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, αλλά για τη χρηματοδότηση του Κράτους. Πόροι οι οποίοι καλύπτονται με την προσφυγή των τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (E.L.A.) της Ε.Κ.Τ., προσφυγή η οποία ήταν μηδενική στο τέλος του 2014. Η Κυβέρνηση συνεπώς οδηγεί την οικονομία σε ασφυξία.

Βασικός άξονας της οικονομικής πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, όπως παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρό της κ. Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ., είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Αυτή μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση των διαθέσιμων Ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και με τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Αυτά η σημερινή Κυβέρνηση ούτε ξέρει, ούτε μπορεί, ούτε θέλει να τα κάνει».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Πού απευθύνεται;

  Αν έτρωγαν τα μισά από όλα, δεν θα μπαίναμε στο μνημόνιο.

 2. avatar pepo

  το μνημονιο που μας βαλατε ειναι

 3. avatar Ανεργος04031957

  Και να σας πω και το άλλο που πιστεύω? Θα σας το πω: Εχω την αίσθηση ότι σε κάθε «αποτυχία» της κυβέρνησης η χαρά σας είναι απερίγραπτη! Μόνο που η όποια αποτυχία (εντός ή εκτός εισαγωγικών) της κυβέρνησης είναι αποτυχία του έθνους μας, της πατρίδας μας, της Ελλάδας ολόκληρης. Και ευλόγως διερωτάται κανείς, αν αυτό το σάπιο πολιτικό μας σύστημα δεν μπορεί -ούτε σε αυτές τις πολύ δύσκολες (για εμάς τους απλούς πολίτες τουλάχιστον) ώρες- να ομονοήσει, τότε τι μέλλον έχουμε εμείς και ιδιαίτερα τα παιδιά μας? Με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας.

  1. avatar restos

   1000+

 4. avatar Ανεργος04031957

  Πάντως, αγαπητέ κ. Σταϊκούρα, θα πρέπει να γνωρίζετε -και όχι μόνο εσείς, αλλά και όλοι οι άλλοι πολιτευτές της Ν.Δ. που καθημερινά ασκούν μια άνευ προηγουμένου κριτική για το οτιδήποτε- ότι μας έχετε κουράσει όλους και κάπου αυτή η πρακτική που ακολουθείτε καταντάει... αηδία. Με κάθε σεβασμό στο πρόσωπό σας.

  1. avatar restos

   10000+

 5. avatar Αντε καλά

  Σταικουρα τελικά ειχατε να πληρώσετε συντάξεις τον Φλεβάρη του 15;
  Μιλάς εσύ για ρευστότητα[...]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει