Οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Λ. Παπαδήμο απλώς ανέδειξαν τα δύο βασικά προβλήματα χωρίς ωστόσο να αναδείξουν και τρόπους αντιμετώπισης τους. Πρώτον ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα πιστωτικού γεγονότος και δεύτερον ότι τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν εντελώς διαφορετική στρατηγική και την υπηρετούν φυσικά με εντελώς διαφορετικές τακτικές. Ο Λ.Παπαδήμος ήταν σαφής. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι μήνες όχι απλώς κρίσιμοι. Ο πρωθυπουργός τους χαρακτήρισε δραματικούς τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να αποφύγει πάση θυσία πιστωτικό γεγονός και σ αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να εργαστούν όλου.

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους συναντά δυσκολίες και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Καλώς εχόντων των πραγμάτων η Ελλάδα πρέπει να κάνει την δημόσια προσφορά μέσα στο πρώτο 15μερο του Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε συνεργασία και στοιχειώδη συνοχή της κυβέρνησης. Τι σημαίνει αυτό; «Να μην αρχίσει την επομένη των Χριστουγέννων η προεκλογική περίοδος, να αποφεύγονται δηλώσεις και κινήσεις που δίνουν την αίσθηση ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση». Όσο για την θητεία της κυβέρνησης, όλοι και ο Α.Σαμαράς συμφώνησαν ότι θα εξαρτηθεί από την διαδικασία του PSI.

Η καθοριστική άλλωστε δοκιμασία για την κυβέρνηση Παπαδήμου, θα είναι το νέο μνημόνιο που κομίζει αμέσως μετά την πρωτοχρονιά με μέτρα που ξεπερνούν την ανοχή των κομμάτων αλλά κυρίως την ανοχή της Ελληνικής κοινωνίας. Αυτός ήταν και ο πραγματικός λόγος των συναντήσεων του Λ .Παπαδήμου με τους κ.Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη. Και μπορεί να πήρε διαβεβαίωση από όλους ότι «θα πράξουν το εθνικό τους καθήκον» όμως υπάρχει ένα ερώτημα πώς ερμηνεύει ο καθένας το εθνικό καθήκον. Ποια θα είναι η αντίδραση τους όταν για να κλείσει το τεράστιο χάσμα του προϋπολογισμού ζητηθεί από την τρόικα η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων κλείσιμο όχι οργανισμών γενικώς αλλά νοσοκομείων πανεπιστημιακών σχολών και κάθετες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα μεγαλύτερο ερώτημα. Πως θα αντιδράσει η ελληνική κοινωνία. Μια αντίδραση από την οποία θα εξαρτηθεί και ο χρόνος των εκλογών και η στάση των κομμάτων και πιθανότατα αποφάσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο που τώρα φαίνονται δεδομένες.