Καταιγισμό αντιδράσεων προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για το κίνητρο αποδοτικότητας που δίνεται ως «μπόνους» στους υπαλλήλους της βουλής, στους οποίους με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, κόβεται ο λεγόμενος 15ος κα 16ος μισθός.

Το τηλεφωνικό κέντρο της βουλή «έσπασε» το πρωί από δεκάδες τηλεφωνήματα πολιτών οι οποίοι σε έντονο ύφος εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους καταλογίζοντας προνομιακή μεταχείριση. Οι πολίτες χαρακτήριζαν τους υπαλλήλους της Βουλής «βολεμένους» και διαμήνυαν ότι δεν μπορεί να ακολουθούνται τέτοιες πρακτικές, όταν αυτοί υποφέρουν.

Το «κίνητρο επίτευξης στόχων» στην πραγματικότητα αποτελεί το αντίστοιχο «επίδομα παραγωγικότητας» που δικαιούνται οι υπάλληλοι σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, με τον οποίο εξισώνονται και οι υπάλληλοι της Βουλής αφού πλέον εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο.

Αναλυτικά, το συγκεκριμένο επίδομα υπολογίζεται ότι θα αντιστοιχεί μεσοσταθμικά στα 100 ευρώ το μήνα για τον κάθε υπάλληλο της Βουλής, αν υποθέσει κανείς ότι θα το δικαιούνται όλοι οι υπάλληλοι της Βουλής.

Αντίστοιχα το 2009, ο 15ος και 16ος μισθός ήταν μεσοσταθμικά 600 ευρώ τον μήνα ανά υπάλληλο της Βουλής, ποσό το οποίο μάλιστα δεν φορολογούνταν.