«Η Ν.Δ δεν αντιπολιτεύεται με την τακτική της, την κυβέρνηση. Αντιπολιτεύεται την σταθερότητα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, από την στιγμή που διαπίστωσε ότι όλο το αφήγημα της, σχετικά με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης έπεσε στο κενό», τόνισε απόψε από την ‘Αρτα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα, πως «στο κενό θα πέσει, η προσπάθεια δυσφήμισης της κυβέρνησης και του κυβερνητικού έργου, που κάνει αυτή την στιγμή».

Ο υπουργός κατά την ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο της ‘Αρτας, μετέφερε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, που αποτυπώνεται όπως υπογράμμισε από την ίδια την πραγματικότητα, λίγες εβδομάδες μετά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Λίγο νωρίτερα σε δηλώσεις τους εμφανίστηκε αισιόδοξος γιατί όπως είπε η προσπάθεια της κυβέρνησης φαίνεται να αποδίδει τους πρώτους καρπούς και αναφέρθηκε στην πτώση που σημειώνουν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και βρίσκονται, στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2009, στην προ Καστελόριζου περίοδο. Ειδικότερα ο κ. Κοντονής, τόνισε:

«Αυτή την στιγμή τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, βρίσκονται σε μία κάθετη πτώση και σημειώνουν, χαμηλότερο ρεκόρ 7ετίας. Έχουμε μία αποκλιμάκωση η οποία είναι ενδεικτική της κατάστασης η οποία επικρατεί . Μιας κατάστασης ανάκαμψης , η οποία ευελπιστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποδώσει και καρπούς στο επίπεδο που εμείς θέλουμε. Δηλαδή της ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και της ανταπόδοσης σε αυτούς που επλήγησαν τα χρόνια του μνημονίου , μιας δίκαιης ανάπτυξης. Η πτώση των επιτοκίων μας δίνει ελπίδες , αισιοδοξία , ότι το σχέδιο που κατέστρωσε η ελληνική κυβέρνηση και υπηρέτησε πιστά με πολλούς κόπους , με μεγάλη προσπάθεια, αποφέρει καρπούς σήμερα, τους πρώτους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αφορμή την επίσκεψη του στις δικαστικές υπηρεσίες στην ‘Αρτα, τόνισε πως η εικόνα που έχουν σε πολλά μέρη της χώρας δεν αρμόζει , ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση οικτρή και συμπλήρωσε:

«Σε ορισμένες περιπτώσεις προσβάλλεται η ίδια η διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης , με τους χώρους οι οποίοι έχουν προσδιοριστεί ως δικαστήρια».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ανέφερε, ιεραρχεί τις ανάγκες και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός , άμεση προτεραιότητα έχει δοθεί στην Έδεσσα, το Κιλκίς, το Ηράκλειο, την Φλώρινα , την Χίο και στην ‘Αρτα όπου έχει δρομολογηθεί, η αποκατάσταση του Δικαστικού κτηρίου.

Τέλος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. ο κ. Κοντονής απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων έκανε λόγο για κατάσταση παθογένειας, η οποία βρίσκεται στο δρόμο της αντιμετώπισης με την στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών, με ανθρώπινο δυναμικό.