Κρίσιμη είναι η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που θα γίνει Παρασκευή ή Δευτέρα καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του προέδρου του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου είναι πλέον πολύ κοντά στην απόφαση να μην είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος αλλά και υποψήφιος πρωθυπουργός, κάτι που αναμένεται να ανακοινώσει ζητώντας συμφωνία κορυφής για συντεταγμένες διαδικασίες που δε θα φέρουν το ΠΑΣΟΚ στα πρόθυρα της διάσπασης και οι οποίες θα ξεκινήσουν και θα τελειώσουν πριν από τις επόμενες εκλογές.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρουν το ΠΑΣΟΚ στα ιστορικά χαμηλότερα ποσοστά του και η παρελκυστική τακτική της Ιπποκράτους, έχουν φέρει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Χθες, προκάλεσε αίσθηση η παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη (ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος) ο οποίος μίλησε για νέο κόμμα «είτε το λένε , είτε δεν το λένε ΠΑΣΟΚ» με στόχο «την ευρύτερη ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου πέρα από τα περιορισμένα τείχη του ΠΑΣΟΚ».

«Αν το ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκριθεί σε αυτήν την ανάγκη ακριβώς αυτήν την περίοδο θα το ξεπεράσει η ιστορία» είπε ο Σκανδαλίδης που κάλεσε για άλλη μία φορά τον Γ. Παπανδρέου να ανοίξει συντεταγμένα τις διαδικασίες για απ’ ευθείας εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση.

Ο Μ. Χρυσοχοίδης επανήλθε με άρθρο του στα ΝΕΑ – η συμπολιτευόμενη εφημερίδα, απουσία κομματικών οργάνων και ελλείψει κάθε έννοιας εσωκομματικής λειτουργίας έχει μετατραπεί σε πεδίο διαλόγου για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ – και ζητά να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες για τον απολογισμό της διετίας και «ακόμα και αν η κομματική γραφειοκρατία δεν το επιθυμεί» προτείνει να ανοίξουν μετά τις γιορτές και οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού, επαναλαμβάνοντας βεβαίως την πρότασή του για απ΄ ευθείας εκλογή από τη βάση.

«Να ανοίξουν οι διαδικασίες μετά τις γιορτές» ζήτησε – μιλώντας στον Real FM – και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας. “Αμέσως μετά τις γιορτές να ανοίξει η διαδικασία απολογισμού και μετά αντικειμενικά θα μπει και το θέμα της ηγεσίας» είπε ο κ. Πρωτόπαπας επιμένοντας και εκείνος για απ’ ευθείας εκλογή από τη βάση.

Ο Χάρης Καστανίδης, μεταφέροντας τη γραμμή της Ιπποκράτους, επέμεινε και χθες ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπεσε από την πρωθυπουργό από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που του έστειλαν το μήνυμα «η φεύγεις και σου δίνουμε προς ώρας ψήφο εμπιστοσύνης ή μένεις και σε ρίχνουμε μέσα στη Βουλή». Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το επιχείρημα έχει φέρει ακόμα και βουλευτές που στήριζαν χωρίς προϋποθέσεις τον Γ. Παπανδρέου, τώρα να σκέπτονται τις επόμενες κινήσεις του, κατηγορώντας την Ιπποκράτους ότι με τις κινήσεις της «καταδικάζει το ΠΑΣΟΚ σε ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση».

Στη συζήτηση παρενέβη χθες η αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά αφήνοντας αιχμές προς όλες τις εσωκομματικές κατευθύνσεις. «Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας που υπερβαίνει τις γνωστές διαφορές δεξιάς και αριστεράς , τις στοιχίσεις πίσω από κομματικούς μηχανισμούς, τις φιλοδοξίες επίδοξων διαδόχων και μελλοντικών πρωθυπουργών».