Ενώ απομένουν οκτώ ημέρες έως την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο Νικολά Σαρκοζί θα εκφωνήσει απόψε στην Τουλόν (νοτιοανατολικά) μια πολυαναμενόμενη ομιλία του για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ η ΕΚΤ «διαλύει» τις ελπίδες του να την δει να παίζει το ρόλο ασπίδας προστασίας απέναντι στην κρίση του χρέους.

«Υπάρχει μια συνθήκη. Δεν θα πρέπει να ζητήσουμε από την ΕΚΤ να κάνει πράγματα έξω από τη Συνθήκη», τόνισε ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ δεν θα παίξει το ρόλο του δανειστή της τελευταίας προσφυγής για τις χώρες της ζώνης του ευρώ όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών όπως εύχονται πολλοί πολιτικοί και οικονομολόγοι για τον τερματισμό της εξάπλωσης της κρίσης του χρέους.

Το πρόγραμμα εξαγοράς στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων των χωρών των οποίων τα ποσοστά δανεισμού έχουν φθάσει στα ύψη είναι «προσωρινό» και «ορισμένης διάρκειας». Ο ρόλος της ΕΚΤ «δεν είναι να υποκαταστήσει τις κυβερνήσεις», επανέλαβε ο κ. Ντράγκι.

Οι δηλώσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν άσχημη εξέλιξη για το Παρίσι που θέλει διευρυμένο ρόλο για την ΕΚΤ για να βοηθήσει τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε αντάλλαγμα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας που απαιτείται από το Βερολίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα περιγράψει το όραμά του για την έξοδο από την κρίση σε ομιλία του στις 19:30 (ώρα Ελλάδας), που θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας κρίσιμης ακολουθίας για το μέλλον της ζώνης του ευρώ.

Την Παρασκευή, η Άνγκελα Μέρκελ, με τη σειρά της, θα μιλήσει στην Ομοσπονδιακή Βουλή και οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, για μια σύνοδο κορυφής, όπου θα τεθεί θέμα για μια πλήρη αναθεώρηση των κανόνων σύνταξης των προϋπολογισμών.

Εδώ και πολλές ημέρες, Παρίσι και Βερολίνο διαπραγματεύονται σκληρά για την δημιουργία μιας κοινής «πρωτοβουλίας» για τη βελτίωση της κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης που θα φέρει τελικά την ηρεμία στις αγορές.