«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι βασική προϋπόθεση για την ανάταξη της οικονομίας και ίσως από τις λίγες ευκαιρίες που έχουμε και για το λόγο αυτό χρειάζεται συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη θηλιά από το λαιμό της πραγματικής οικονομίας. Αν δεν τα καταφέρουμε τότε δεν θα μιλάμε απλά για στασιμότητα στην αγορά, θα μιλάμε για κατάρρευση», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης.

«Αν το σημερινό νομοσχέδιο δεν λύσει το τεράστιο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους που βαρύνει επιχειρήσεις και επαγγελματίες, το μόνο εργαλείο που θα μας μείνει, θα είναι οι πωλήσεις των δανείων από τις τράπεζες», προειδοποίησε και επανέλαβε ότι στην πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βασικός πυλώνας είναι το Ταμείο Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Ειδικά για το συζητούμενο νομοσχέδιο ο κ. Αρβανιτίδης είπε πως βασικός στόχος θα έπρεπε να είναι να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στο νέο μηχανισμό και αυτός ο μηχανισμός να είναι αποτελεσματικός και γρήγορος. Αλλά με το σημερινό νομοσχέδιο δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, διότι ο μηχανισμός είναι δυσκίνητος και αναποτελεσματικός.

Ο κ. Αρβανιτίδης κάλεσε στο σημείο αυτό την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για «τη θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού τραπεζικού λογαριασμού φυσικών και νομικών προσώπων, άρση εμποδίων εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού και ένταξη σε αυτόν περισσοτέρων επαγγελματικών δραστηριοτήτων» και εκτίμησε ότι θα αποκλειστούν από τον μηχανισμό με την μορφή που τον νομοθετεί η κυβέρνηση χιλιάδες επιχειρήσεις που μπορούν να εξυγιανθούν καθώς προβλέπονται αυστηρότατοι περιορισμοί σε μια οικονομία που βυθίζεται.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.