«Σε ειδικές δομές για ανήλικα οδηγούνται ταχέως όλα τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που φτάνουν στα νησιά, ήδη η Ελλάδα διαθέτει 1.450 θέσεις γι’ αυτά και ως το Καλοκαίρι θα έχουν φτάσει τις 1.800», ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας Στο Κόκκινο τόνισε ότι «σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1.800 με 2.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες», σημειώνοντας ότι ο αριθμός δεν είναι σταθερός, καθώς σε τεχνικό επίπεδο κάποιοι που ισχυρίζονται ότι είναι ανήλικοι για να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση, ταυτοποιούνται στη συνέχεια ως ενήλικες.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, «δεν υπάρχει κανένα ανήλικο που να είναι περιορισμένο σε κρατητήρια, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι μετά τον αρχικό εντοπισμό και μία transit περίοδο μίας ή δύο ημερών που μπορεί να παραμείνουν σε αστυνομικό τμήμα, στη συνέχεια μεταφέρονται σε δομές για ανήλικους. Είναι μία μεγάλη επιτυχία, ήταν μεγάλος καημός και είμαστε χαρούμενοι που το έχουμε καταφέρει».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.450 θέσεις σε δομές για ανήλικα, όταν το Σεπτέμβριο ήταν μόλις 300, με μία τεράστια προσπάθεια που συνεχίζεται και εκτιμάται ότι ως το καλοκαίρι θα έχει αποδώσει 1.800 θέσεις».

«Μέσα στα καμπ που υπάρχουν», είπε ο κ.Μουζάλας, «φτιάχνουμε μικρές μονάδες, safe zones όπως λέγονται, προκειμένου να υπάρχει αυξημένη φροντίδα για τα ανήλικα και να μην συγχρωτίζονται με δύσκολες καταστάσεις».

«Είναι μεγάλη η υποκρισία της Ευρώπης, με αυτούς που φωνάζουν για τα ασυνόδευτα ανήλικα να αρνούνται ταυτόχρονα να συμμετέχουν στη μετεγκατάστασή τους». Όπως είπε ο υπουργός, «με τα ασυνόδευτα ανήλικα που εμπίπτουν στη συμφωνία για relocation έχουμε τελειώσει, αλλά απομένουν όσα λόγω εθνικότητας ή άλλων αιτιών δεν δικαιούνται μετεγκατάσταση με βάση τις τελευταίες συμφωνίες. Έχουμε θέσει επανειλημμένα το θέμα ότι τα παιδιά αυτά τα χαρακτηρίζει η ανηλικότητα και όχι η εθνικότητα, δικαιούνται επίσης μετεγκατάσταση, αλλά δεν μας έχουν ακούσει», όπως είπε ο κ. Μουζάλας.

«Φωτεινή εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η Πορτογαλία, με την οποία υπήρξαν επαφές τόσο σε επίπεδο υπουργών όσο και κλιμακίων και προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα», συνέχισε ο κ. Μουζάλας.