Από τον χρόνο κατά τον οποίο θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες (PSI) για την οριστικοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, θα καθοριστεί το πότε θα διενεργηθεί το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, πιθανότερος χρόνος διεξαγωγής του είναι τα μέσα Ιανουαρίου του νέου έτους, καθώς απαιτείται να μεσολαβήσει διάστημα 21 ημερών από την ανακοίνωση της προκήρυξής του, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις παραμένει ακόμη ανοικτή η διαδικασία που θα προτιμηθεί, δηλαδή είτε θα ψηφιστεί πρώτα από την Βουλή η νέα σύμβαση που απαιτούνται 180 ψήφοι και άρα χρειάζεται να συμφωνήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση είτε δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία και με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή με 151 ψήφους η Βουλή θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Οι τελικές αποφάσεις, κατά τις ίδιες πηγές, θα ληφθούν όταν διαμορφωθούν όλα τα δεδομένα τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και οι συνθήκες που θα επικρατούν την δεδομένη στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του πρωθυπουργού δεν είχε κοινοποιηθεί σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και δεν ήταν γνωστή παρά σε πολύ λίγους στενούς του συνεργάτες.