Με τον «αέρα» του θετικού αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης για τον προϋπολογισμό του 2017 αλλά και με τα δεδομένα αγκάθια στα εργασιακά συνεχίζεται το θρίλερ της δεύτερης αξιολόγησης και τις τελευταίες ώρες πριν την αποχώρηση των θεσμών.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Με διαρκή πονοκέφαλο στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να παραμένουν τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις), στα οποία το Μαξίμου πασχίζει να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές του, ο προϋπολογισμός για το 2017 κατατίθεται με νίκη στα σημεία για το κυβερνητικό επιτελείο, δεδομένου ότι κατατίθεται σήμερα χωρίς επιπλέον μέτρα και με την πρόβλεψη για πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (760 εκατ. ευρώ) αλλά και για κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το χρονοδιάγραμμα παραμένει το ίδιο, διαβεβαιώνει κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο newsbeast, τονίζοντας ότι στόχος είναι να κλείσουν μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης όσο το δυνατόν περισσότερες από τις εναπομείνασες διαφορές, προκειμένου οι «ουρές» να μπορέσουν να γεφυρωθούν εξ’ αποστάσεως μέχρι το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου. Τούτων δοθέντων και σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν το πρωί της Τρίτης. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να επιτευχθεί εν συνεχεία μία λύση «πακέτο» με τα μέτρα της αξιολόγησης, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το άνοιγμα στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Το στίγμα αυτό της κυβέρνησης έδωσε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε στη συνέντευξή του στην Αυγή πως “θα περάσουμε τη δύσκολη φάση της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις αρχών, θα πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια”.

Ξεκινά το «μασάζ» ο Τσίπρας

Εν τω μεταξύ στο Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι πλησιάζει η νέα κοινοβουλευτική δοκιμασία με τα νομοσχέδια που θα πρέπει να ψηφιστούν, 12 στον αριθμό και πιθανότατα σε δύο «δόσεις», μπαίνει μπροστά η προετοιμασία του εδάφους σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας για την αποφυγή τυχόν διαρροών. Ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα θα ενημερώσει και θα επιχειρήσει να εμψυχώσει τους βουλευτές του, προτάσσοντας το γεγονός ότι ο στόχος του χρέους είναι πιο κοντά από ποτέ αλλά και τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας και τονίζοντας πως όλοι οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ωστόσο η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι είναι η πρώτη μετά από καιρό και τον ανασχηματισμό, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ενώπιον και των… δυσαρεστημένων, με το ενδιαφέρον πλέον να επικεντρώνεται στο κατά πόσο θα κάνουν αισθητή τη δυσαρέσκειά τους.