Μήνυμα στην ίδια την κυβέρνηση στην οποία ανήκει στέλνει σήμερα με μια σειρά δηλώσεων στα ΜΜΕ ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης και «βγαίνει» μαχητικά απέναντι στα τεκταινόμενα είτε πρόκειται για αποφάσεις της τρόικας είτε για κυβερνητικές προθέσεις.

Μιλά με νόημα για «επικοινωνιακά παιχνίδια» της τρόικας αλλά και και της κυβέρνησης τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτήν την ώρα, σε συνθήκες έκτακτες, σε συνθήκες βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, δεν μπορεί να παίξει κανείς επικοινωνιακό παιχνίδι. Ούτε η τρόικα ούτε, πολύ περισσότερο, η ελληνική κυβέρνηση».

Ο Χ. Καστανίδης δηλώνει ευθέως ότι «οι συλλογικές συμβάσεις δεν μπορούν να καταργηθούν».

«Δεν μπορούμε», σημειώνει, «να παραβιάσουμε το Σύνταγμα, να πάμε σε παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων που οι δανειστές ζουν στη χώρα τους». Μάλιστα υποστηρίζει ότι «δυστυχώς η τρόικα φέρνει προς διαπραγμάτευση αιτήματα που εξάγονται από την Ελλάδα, από συγκεκριμένους μη πολιτικούς παράγοντες». Και συμπληρώνει: «εάν η τρόικα είναι να ζητεί μέτρα που μειώνουν το βιοτικό επίπεδο σε πρωτόγνωρα επίπεδα για ευρωπαϊκή χώρα, τότε δεν έχουμε την ανάγκη των δανειστών. Μπορούμε να στραφούμε στον ελληνικό λαό – και ίσως είναι μια ιδέα που πρέπει να έχουμε προ οφθαλμών – και να του πούμε πολύ καθαρά: τα έσοδά μας είναι 54 δις ευρώ. Οι δαπάνες μας πρέπει να είναι το ίδιο και όχι 110 δις που είναι σήμερα. Άρα λοιπόν μπορούμε να πάμε, αν θέλετε, σε όσες δαπάνες είναι τα έσοδά μας και αυτό σημαίνει ότι απεξαρτώμεθα από τις δανειακές ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε εμείς συνείδηση ότι μόνοι μας έχουμε επιλέξει το σοβαρότατο χαμήλωμα του βιοτικού επιπέδου».

Ας σημειωθεί ότι κατά των συλλογικών συμβάσεων τάχθηκαν σήμερα η Λ. Κατσέλη αλλά και ο Μ. Όθωνας.