Την απορία τους και την ταυτόχρονη δυσφορία τους εκφράζουν από χθες το απόγευμα οι επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας, σχετικά με το θέμα της εφεδρείας.

Τόσο στη χθεσινή συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και στη σημερινή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, ο Πόουλ Τόμσεν, ο Ματίας Μορς και ο Κλάους Μαζούχ θέτουν τον προβληματισμό πώς είναι δυνατόν να έχει ψηφιστεί νόμος, χωρίς να έχουν εκτιμηθεί οι νομικές παράμετροί του.

Πέραν, δηλαδή, του γεγονότος πως η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει ξανά (ίσως και να μην εφαρμόσει) το μέτρο, αν και το έχει ψηφίσει από τον Ιούνιο, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί προέκυψαν ξαφνικά νομικά προβλήματα, τρεις μήνες μετά.

Επιπλέον, αναζητείται η χρυσή τομή για τη μεσοβέζικη λύση, που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, προκρίνοντας εφεδρεία μόνο για όσους βρίσκονται πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση.

Η τρόικα έχει συμπεριλάβει στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο πρόβλεψη για μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο κατά 4 δισ. ευρώ έως το 2015, με το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης να αναμένεται στους επόμενους 14 μήνες. Σημαντικό είναι για την τρόικα η σχέση προσλήψεων προς αποχωρήσεις να διαμορφωθεί την προσεχή τριετία στο 14 προς 100.

Σειρά έχει το υπουργείο δικαιοσύνης, ενώ το απόγευμα θα συναντηθούν ξανά μόνο με τον κύριο Βενιζέλο, για να συζητήσουν το άλλο μείζον θέμα των φορολογικών αλλαγών.

Πηγή: 24h.gr