Τα δύο νομοσχέδια με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης παρουσίασε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Ένα από τα σημαντικά νομοθετήματα που εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι ο θεσμός της διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων και στην ταχύτερη, οικονομικότερη και επωφελέστερη επίλυση των διαφορών.

Πρόκειται ουσιαστικά για εναλλακτικό τρόπο επίλυσης της διαφοράς (δεν είναι Δικαστήριο, ούτε Διαιτησία) κατά τον οποίο τα μέρη αναζητούν συμβιβαστική λύση, σε ουδέτερο τόπο, και με τη βοήθεια τρίτου προσώπου, του διαμεσολαβητή.

Η διαδικασία είναι ευέλικτη και γρήγορη, «αφού δεν υπάρχουν «κανόνες» και καθορίζεται από τον Διαμεσολαβητή σε συνεργασία με τα μέρη, ανέφερε ο κ. Καστανίδης, όπως επίσης και εμπιστευτική (τυχόν εμπιστευτικές πληροφορίες που εκμυστηρεύεται ένα μέρος στον Διαμεσολαβητή δεν κοινοποιούνται στο άλλο μέρος, εκτός αν ο Διαμεσολαβητής ζητήσει την «άδεια» του κάθε μέρους, ενώ ό,τι λέγεται στη Διαμεσολάβηση, δεν χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό στοιχείο στο Δικαστήριο).

Οι εμπλεκόμενοι συμμετέχουν με δική τους πρωτοβουλία και είναι ελεύθερα να αποχωρήσουν όποτε το επιθυμούν.
Το επίμαχο σχέδιο νόμου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στα θερινά τμήματα της Βουλής.