«Μου δώσατε εντολή “Νέα Δημοκρατία από την αρχή” και αυτό κάνουμε», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα του 10ου συνεδρίου που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Ο κ. Μητσοτάκης εισήλθε στον χώρο του Συνεδρίου λίγο μετά τις 7.00 και ενώ ήδη είχαν πάρει θέση μπροστά από την εξέδρα οι πρώην πρωθυπουργοί και τα στελέχη της νεότερης γενιάς. Ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, βρίσκονταν εκεί όπως και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο Αχιλλέας Καραμανλής, οι δύο αντιπρόεδροι Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε προσωπικά και στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα όπου χαιρέτισε το πλήθος των 4.000 συνέδρων που τον χειροκροτούσαν όρθιοι. Μακριά από την πρώτη γραμμή κάθισε πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο μέχρι πριν από μερικές ημέρες γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος.

«Εδώ στην Αθήνα προτείνουμε μία συμφωνία αλήθειας. Όλοι ενωμένοι φέρνουμε οξυγόνο στην Ελλάδας μας που ασφυκτιά και κινδυνεύει. Εδώ στην Αθήνα αλλάζουμε τη Νέα Δημοκρατία. Τη μετατρέπουμε στο σπίτι που μπορεί να στεγάσει τα όνειρα όλων των Ελλήνων. Σας καλωσορίζω στην εκκίνηση της νέας αποστολής της Νέας Δημοκρατίας. Σας εγγυώμαι, την εμπιστοσύνη σας δε θα την προδώσω. Από εμένα θα ακούτε μόνο την αλήθεια, όσο σκληρή και να είναι», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Με το σύνθημα «βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας για να βάλουμε σε τάξη την Ελλάδα» ξεκίνησε χθες το απόγευμα το 10ο συνέδριο της ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει πως το συνέδριο αυτό αποτελεί «οξυγόνο» για την ελληνική κοινωνία σε μια στιγμή που η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε αδιέξοδα και τους πολίτες σε απόγνωση.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη το μήνυμα που εκπέμπει το συνέδριο της ΝΔ είναι πως το κόμμα αλλάζει ριζικά και γίνεται σύγχρονο και ευρωπαϊκό, παράγοντας πολιτική από πάνω προς τα κάτω, ενώ δυναμώνει τη φωνή των μελών λειτουργώντας με διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία.

Όπως επισημαίνουν, με τις καταστατικές αλλαγές που αναμένεται να εγκριθούν από το συνέδριο ξεκινά και η προσπάθεια για να σταματήσει να υπάρχει ένα κομματικό κράτος στη χώρα ενώ θα σταλεί και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία για τον τρόπο που επιθυμεί να διοικήσει την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά σε συνέδριο της ΝΔ θα υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος με την κοινωνία καθώς θα δοθεί ο λόγος σε εκπροσώπους φορέων, νέους επιχειρηματίες, και επιστημονικούς φορείς που δεν είναι απαραίτητα αναγκαίο να είναι σύνεδροι ή μέλη του κόμματος και οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους για τα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Μεταξύ των ριζικών αλλαγών που προωθούνται στο καταστατικό του κόμματος είναι η θέσπιση του ασυμβίβαστου βουλευτή και υπουργού, συγκεκριμένη πενταετής θητεία για τον Πρόεδρο η οποία θα παρατείνεται αν βρίσκεται στην πρωθυπουργία και θα διακόπτεται αν χάσει εκλογές, ενώ μεγάλη θα είναι και η συμμετοχή της βάσης στην επιλογή των υποψηφίων βουλευτών. Παράλληλα η ΝΔ θα απαγορεύεται να δανείζεται πλέον από τις τράπεζες και το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης θα πηγαίνει για την αποπληρωμή των δανείων που έχει πάρει το κόμμα κατά το παρελθόν.

Στο συνέδριο θα υπάρξουν παράλληλα με τις ομιλίες και θεματικές ενότητες με έμφαση στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες ενώ οι εργασίες θα κλείσουν την Κυριακή το απόγευμα με την ψηφοφορία για τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής.

Νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Τον Ιανουάριο μου αναθέσατε την ευθύνη να ενώσουμε τους Έλληνες και να βγάλουμε τη χώρα από την ασφυξία. Να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα που την οδήγησε η πιο ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Με αυτήν την καταστροφική κυβέρνηση κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης. Με τις επιτυχίες και αποτυχίες του. Τώρα για την Ελλάδα είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ένας δημιουργικός κύκλος ανασυγκρότησης. Η νέα μεταπολίτευση με τη Νέα Δημοκρατία μπροστά σε όλα. Να χτίσουμε μία νέα Ελλάδα αυτή τη φορά σε γερά θεμέλια. Δε μας ενδιαφέρει μόνο να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η παράταξή του έχει κάνει λάθη, σημείωσε όμως ότι «είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και τις παρακαταθήκες που μας κληροδότησε ο ιδρυτής μας…Ένα μόνο κόμμα άντεξε τη μνημονιακή καταιγίδα και αυτό γιατί είχε τις βάσεις».

Κάνοντας αναφορά στα εσωτερικό του κόμματος είπε: «Οδηγός στις επιλογές μου είναι μόνο η αξιοκρατία, η αποστασιοποίηση από κομματικό παρασκήνιο. Αμφισβήτησαν ότι θα εκλεγώ χωρίς ισχυρό πολιτικό μηχανισμό πίσω μου, αλλά για αυτό ακριβώς εκλέχθηκα». Περιέγραψε τη «ΝΔ από τη αρχή» ως κόμμα νοικοκυρεμένο που αφήνει πίσω τις κακές συνήθεις και τις κακές πρακτικές του παρελθόντος. «Παραγοντισμοί και φέουδα δεν χωράνε στη Νέα Δημοκρατία».

Περιέγραψε την κατάσταση της χώρας και πρόβαλε το βασικό σύνθημα του συνεδρίου, λέγοντας ότι κάθε μέρα γίνεται χειρότερη: «Οι πολίτες αισθάνονται ασφυξία, η πίτα της οικονομίας συρρικνώνεται, ηλικιωμένοι είναι κάθε μέρα στις ουρές, τα σχολεία υποβαθμίζονται. Αυτό που με θυμώνει όμως περισσότερο είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει περιέλθει σε μια κατάσταση συλλογικής κατάθλιψης, διακατέχεται από αίσθημα κοινωνικής μοιρολατρίας που πνίγει κάθε δημιουργική διάθεση».

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ξανά βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν και περιέγραψε το όραμά του: «Εμείς ξεκινάμε να χτίζουμε με αυτοπεποίθηση την Ελλάδα του 2021, την περήφανη Ελλάδα της αυτοπεποίθησης. Όταν θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση (του 1821) θα κάνουμε τον απολογισμό μας. Όσοι μένουν έξω από τη βάρκα της προόδου, όσοι κωπηλατούν αντίθετα, θα αισθανθούν τύψεις».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβερνητική πρόταση της ΝΔ βρίσκεται υπό κατάρτιση και εξήγησε ότι πρόκειται για μία πρόταση που καταρτίζεται από ένα επιτελείο εμπειρογνωμόνων, από όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα, συγκροτημένη, τεκμηριωμένη και αξιόπιστη. Όπως είπε, η πρόταση είναι αξιόπιστη επειδή είναι κοστολογημένη, και βασισμένη σε αξιόπιστα στοιχεία και βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Σημείωσε δε ότι είναι μια πρόταση που υπερβαίνει την όποια συμφωνία με τους δανειστές και δεν περιορίζεται απλά στην εφαρμογή των Μνημονίων. «Στόχος είναι να προχωρήσουμε με δικό μας εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, με δικές μας ιδέες και προτάσεις, σε συνεργασία με τους δανειστές», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσδιόρισε τους πέντε βασικούς άξονες: «Ανάπτυξη, Αξιοκρατία, Αλληλεγγύη, Αριστεία, Αξιοπιστία».

Πιο αναλυτικά είπε ότι στο πλαίσιο επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης θα πρέπει να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα και η έννοια του κέρδους, να υπάρξει στήριξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να δοθούν ίσες επιχειρηματικές ευκαιρίες κυρίως στους μικρότερους, να δρομολογηθεί η άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό και η εμπέδωση της αξιοκρατίας ως προϋπόθεση για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους κρατικούς θεσμούς. Ως προς την Αξιοκρατία, τόνισε ότι βασικές προϋποθέσεις της θα είναι οι αρχές της Αξιολόγησης και της Λογοδοσίας.

Όσον αφορά στην Αλληλεγγύη, σημείωσε πως στόχος θα είναι να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια κάθε πολίτη, με ένα πλέγμα πολιτικών που θα προσφέρει ποιοτικά εφόδια, με στοχευμένο δίχτυ προστασίας για ηλικιωμένους, παιδιά και όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Είπε ακόμη πως η Αριστεία στην παιδεία θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης της ΝΔ, ως εγγύηση για πραγματική δικαιοσύνη και ισότητα ευκαιριών. Υποσχέθηκε για μια παιδεία ελεύθερη, πλουραλιστική, με αξιοκρατία στην επιλογή των δασκάλων, με πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης και βασισμένη στον υγιή ανταγωνισμό για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

Τέλος για την Αξιοπιστία, τόνισε την ανάγκη να αποκατασταθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και την ανάγκη να αποκατασταθεί και το κύρος της χώρας διεθνώς, ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να προωθήσει τη δική της εθνική ατζέντα.