Ως ακόμα μία προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της επερχόμενης «βαριάς» συμφωνίας βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία την πρωτοβουλία Τσίπρα για περιοδεία πολιτικής διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη. Στο ίδιο μήκος κύματος του κυβερνητικού αφηγήματος εντάσσουν και την εξαγγελία για την «μονομερή» ενέργεια της κατάθεσης των δύο νομοσχεδίων για φορολογικό και ασφαλιστικό πριν αυτό κλείσει οριστικά με τους δανειστές.

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκης εκτιμούν ότι ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να προλειάνουν το έδαφος για τα δυσβάσταχτα μέτρα τα οποία φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές, στήνοντας ακόμα ένα σκηνικό σύγκρουσης, αυτή τη φορά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος τόνιζε το βράδυ πως  η κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται «από την “επικείμενη συμφωνία” στη “σύγκρουση”. Και από τη “σύγκρουση” στην οδυνηρή για τους πολίτες συνθηκολόγηση», κάνοντας λόγο για «πολυπαιγμένο έργο».

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υπογράμμιζαν πως το αφήγημα της κυβέρνησης πλέον, μετά από ενάμισι χρόνο, δεν μπορεί να βρει θεατές, προεξοφλώντας πως το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται εγκλωβισμένο στις κόκκινες γραμμές του και τη σκληρή πραγματικότητα της υλοποίησης της συμφωνίας του καλοκαιριού.

Η δυσχερής θέση στην οποία έχει περιέλθει το κυβερνητικό επιτελείο και η νέα αναζήτηση «διχαστικών διλημμάτων» και «εχθρών», στη Συγγρού διεμήνυαν πως επιβεβαιώνει το αδιέξοδο το οποίο καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση το τελευταίο χρονικό διάστημα και δικαιώνει το αίτημα για εκλογές, καθώς «το κόστος παραμονής τους είναι μεγαλύτερο από το κόστος πολιτικών εξελίξεων».