Με προσωρινή κατάπαυση πυρός μέχρι την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες συνεχίζεται η μάχη… διαρροών μεταξύ Μαξίμου και Πάνου Καμμένου με αφορμή την υπόθεση Μουζάλα.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Όλα δείχνουν πως το λεκτικό ατόπημα Μουζάλα μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων για την επίσπευση ενός ριζικού ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος, ο οποίος ούτως η άλλως ήταν στην πρωθυπουργική ατζέντα για την επομένη του κλεισίματος της αξιολόγησης.

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως παρά τα κενά που μένει να γεφυρωθούν, η εντολή του Αλέξη Τσίπρα είναι να έχουν κλείσει όλα τα μεγάλα μέτωπα στη διαπραγμάτευση μέχρι τις 25 Μαρτίου, ει δυνατόν και νωρίτερα. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός με αφορμή την υπόθεση Μουζάλα εξετάζει να ανασύρει από το συρτάρι τα «κιτάπια» του ενόψει ενός ευρύτατου «λίφτινγκ» που θα μπορέσει να δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση, θέλοντας να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας που θα συνδυαστεί με την πρώτη αξιολόγηση και τη συζήτηση για το χρέος. Δεδομένο είναι πως εφόσον επιβεβαιωθεί ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός βασικό μέλημα του Αλέξη Τσίπρα θα είναι να προβεί σε παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την εικόνα της κυβέρνησης και προς την κοινωνία, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί για κομβικά θέματα της αξιολόγησης, με τον «πονοκέφαλο» να επικεντρώνεται στα παραγωγικά υπουργεία που μετείχαν στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως τυχόν ανασχηματισμός ενδεχομένως να βρει τον κ. Καμμένο σε άλλο πόστο, σε υπουργείο πρώτης γραμμής στο οικονομικό πεδίο, με… καχύποπτες πηγές να συνδέουν το ενδεχόμενο αυτό με την σκληρή στάση του στο θέμα Μουζάλα.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, απέφυγε να διαψεύσει χωρίς να επιβεβαιώσει κιόλας Υπενθύμισε χαρακτηριστικά το γνωστό «ουδείς μόνιμος», το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους υπουργούς ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως «ο πρωθυπουργός θα κρίνει πότε και αν θα περάσει σε ανασχηματισμό».

Στο εσωτερικό ανοιχτό μέτωπο της κυβέρνησης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αργά το βράδυ της Τετάρτης, συμφωνήθηκε πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν το Σαββατοκύριακο, μετά και την ολοκλήρωση της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του τηλεφωνήματος είχε προηγηθεί συνάντηση του Νίκου Παππά με τον Τέρενς Κουίκ και τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στο σπίτι του τελευταίου, η οποία μάλιστα είχε θετικό πρόσημο με το θέμα να βαίνει προς εκτόνωση.

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται μία προσπάθεια να μπορέσουν και οι δύο πλευρές να εξετάσουν ψύχραιμα το θέμα και τη στάση τους, παραπέμποντας ουσιαστικά για τις τελικές αποφάσεις από βδομάδα. Άλλες πηγές εκτιμούν ότι έτσι δίδεται χρόνος στον Γιάννη Μουζάλα να διευκολύνει με την παραίτησή του τον πρωθυπουργό. Ενδεικτικό είναι πως κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε πως δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη στάση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημειώνοντας ωστόσο πως «πρόκειται για έναν πολύ ευαίσθητο άνθρωπο…».

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποβαθμίζουν μέχρι ενός σημείου τη στάση του κ. Καμμένου, αποδίδοντάς την στην προσπάθεια συσπείρωσης της εκλογικής βάσης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Οι ίδιες πηγές κληθείσες να σχολιάσουν τα περί αποχώρησης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από την κυβέρνηση, παραπέμπουν στη σαφή δήλωση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου από την πρωινή συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση χαίρει της εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ, όχι όμως και ο κ. Μουζάλας». Την ίδια ώρα πάντως οι πιέσεις προς το Μαξίμου αυξάνονται από το κύμα συμπαράστασης προς το πρόσωπο και το έργο του κ. Μουζάλα, το οποίο δεν περιορίζεται στην Κουμουνδούρου αλλά έχει εξαπλωθεί και σε κορυφαίους υπουργικούς θώκους. Δεδομένο είναι πως ο κ. Μουζάλας χαίρει της εμπιστοσύνης και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και η όλη ένταση έχει προκύψει από τις προσπάθειες να λειανθούν οι αντιδράσεις από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου.

Το βράδυ πάντως, χωρίς να είναι γνωστό εάν αυτό συνέβη πριν ή μετά την συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Καμμένος επανήλθε με ένα tweet τονίζοντας πως «ό,τι έχω πει δημόσια ισχύει. Δεν αλλάζω θέσεις», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι στις 9 το πρωί συνεδριάζει η ΚΟ των ΑΝΕΛ. Για το θέμα αυτό πάντως, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο είναι συμμερίζεται όλη η ΚΟ τη θέση Καμμένου, παραπέμποντας μάλιστα στις αποστάσεις που τήρησε ο κ. Ζουράρις.