«Oι πρόσφυγες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς την απόφαση της Συνόδου και προς τη Γερμανία» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην έγκυρη ενημέρωση των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στην Ειδομένη και τον Πειραιά.

Ο κ. Βίτσας, κοινοποίησε ότι στην Ειδομένη και τον Πειραιά θα συγκροτηθούν μονάδες πληροφόρησης με αραβόφωνους διερμηνείς και σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές Αρχές, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχουν και λεωφορεία για να τους μεταφέρουν σε κέντρα φιλοξενίας που –όπως είπε– οι ίδιοι θα επιλέξουν.

Όπως τόνισε, οι περισσότεροι πρόσφυγες πέφτουν θύματα ψευδών φημών και εγκληματικών δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα να παραμένουν στην Ειδομένη προσδοκώντας ότι θα περάσουν τα σύνορα. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι στη Ριτσώνα Ευβοίας υπάρχει οργανωμένος χώρος φιλοξενίας, αλλά οι πρόσφυγες αρνούνται να μετακινηθούν εκεί επειδή θέλουν να βρίσκονται κοντά στη μεθόριο.

Ο κ. Βίτσας είπε ακόμη ότι μέσω των κέντρων πληροφόρησης θα ζητηθεί από τους πρόσφυγες στην Ειδομένη να επιστρέψουν σε χώρους κατάλληλους, από την άποψη της υγιεινής της σίτισης και της διαμονής σε κέντρα φιλοξενίας που έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές, ενώ έκανε γνωστό ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους δημάρχους, προκειμένου να υποδεχτούν τους πρόσφυγες από την Ειδομένη και τον Πειραιά.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι η απόφαση θα πρέπει να συμπεριλάβει βασικά σημεία τα οποία, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να είναι τα εξής: να μπει φρένο στην πολιτική των κλειστών συνόρων με την επιβολή κυρώσεων, να οριστούν απλοί τρόποι μετάβασης των προσφύγων από την Ελλάδα στις χώρες επιλογής τους και να υπάρξει απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Είπε, επίσης, ότι εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, αλλά και των περιπολιών του ΝΑΤΟ, το τελευταίο 24ωρο έφθασαν στα ελληνικά νησιά μόλις 11 πρόσφυγες και ότι μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις φιλοξενίας. Καταλήγοντας σημείωσε ότι οι εικόνες από την Ειδομένη και τον Πειραιά δεν έχουν καμία σχέση με τις αρκετά καλές συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας.