Σαρωτικές αλλαγές στην ΕΡΤ, οι οποίες περιλαμβάνουν λουκέτο στην ΕΤ1, συγχωνεύσεις στο ραδιόφωνο, κλείσιμο του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» και περικοπές προσωπικού, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα πολυμέσα. Ο κ. Μόσιαλος είπε πως θα συσταθεί ειδική ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα καταθέσει έως το τέλος Οκτωβρίου πόρισμα για το νέο μοντέλο διοίκησης στη δημόσια τηλεόραση.

Επιπλέον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων λέγοντας πως «θα γίνει αντιστοίχηση του προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εταιρείας».

Για το μέλλον των συμβασιούχων στη δημόσια τηλεόραση, ο Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε πως οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα ολοκληρωθούν κανονικά, ωστόσο, σημείωσε πως ο αριθμός τους θα είναι μικρότερος και θα εξαρτηθεί από το νέο επιχειρησιακό σχέδιο.

Οι πόλοι πλέον είναι η ΝΕΤ και η ΕΤ3, η οποία θα αναβαθμιστεί σε πανελλαδικής εμβέλειας περιφερειακό κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό. Οι 19 περιφερειακοί σταθμοί συγχωνεύονται σε 9 με κεντρική διοίκηση και ενιαίο πρόγραμμα ανά γεωγραφική περιοχή, ενώ όλοι εντάσσονται στο κεντρικό σχεδιασμό.

Καταργούνται 15 από τους 20 πομπούς που εκπέμπουν στα μεσαία, καθώς και τα ψηφιακά κανάλια «Σινε+» και «Σπορτ+». Αντίθετα, θα αναβαθμιστεί το «Πρίσμα», ενώ θα υπάρξουν συμπράξεις με τα ιδιωτικά κανάλια.

Μπαίνει «λουκέτο» στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» το οποίο, όπως είπε ο κ. Μόσιαλος είναι ζημιογόνο, καθώς το κόστος του ανέρχεται στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το προσωπικό θα αξιοποιηθεί σε άλλες υπηρεσίες της ΕΡΤ.

Ανακοινώθηκε η δημιουργία γενικής διεύθυνση πολυμέσων, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο της ιστοσελίδας της ΕΡΤ και των υπηρεσιών Web Radio και Web TV.

Οι υπόλοιπες αλλαγές

Καταργούνται ακόμα το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Η εξοικονόμηση ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το κτίριο της οδού Κατεχάκη θα παραχωρηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα την καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, θα διατεθεί άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών το οικόπεδο 700 στρεμμάτων της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από το 2012 θα υπάρξει εξοικονόμηση 8,3 εκατ. ευρώ, λόγω καλύτερης διαχείρισης.

Παράλληλα, θα υπάρξει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ, ώστε να γίνει κερδοφόρα και να αποδώσει φόρους στο Δημόσιο από το 2012.

Τέλος, προβλέπεται η ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής κατά 1,5% από το ανταποδοτικό τέλος και η δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής για τη διάθεση του ποσού.