Σε μετωπική σύγκρουση οδηγείται η Αθήνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αιτία είναι το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια του κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, δηλαδή το κλείσιμο των συνόρων και ο εγκλωβισμός μεταναστών στην Ελλάδα, αλλά για απόφαση της Συνόδου Κορυφής, άρα και απόφαση της Ελλάδας.

Η Αθήνα επιμένει να μιλάει για μονομερείς ενέργειες από μεμονωμένα κράτη, ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι το ανακοινωθέν της Συνόδου, μόλις πριν λίγα 24ωρα μιλάει για τέλος των μεταναστευτικών ροών από τον βαλκανικό δρόμο.

Μάλιστα ο κ. Τουσκ φαίνεται να υποστήριζε το αρχικό ανακοινωθέν της Συνόδου που μίλαγε για κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει για απομόνωση των χωρών που ήθελαν το κλείσιμο των συνόρων μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, και όπως ήταν φυσικό αντέδρασε στις αναφορές Τουσκ, και με μήνυμα στο Twitter απέδωσε σε μονομερείς ενέργειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

Επί της ουσίας ο κ. Τουσκ στο σχετικό tweet του τόνισε απλά το σημείο του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής, πως «οι παράτυπες ροές κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου τερματίστηκαν», για να προσθέσει ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα μονομερούς ενέργειας αλλά για κοινή απόφαση των 28 της Ε.Ε.». Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων επειδή «εφάρμοσαν τμήμα της περιεκτικής πολιτικής της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

«Περιμένουμε ο κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν», ήταν το μήνυμα του κ. Τσίπρα.

Όπως φαίνεται πάντως το κλίμα μεταξύ Τουσκ – Τσίπρα είναι φορτισμένο, ενώ ο πρώτος καλείται να διαμορφώσει τις λεπτομέρειες για το σχέδιο δράσης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.

Τη δήλωση του κ. Τσίπρα είχε προηγηθεί δήλωση του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου, ότι «αν το Μαξίμου δεν διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ περί απόφασης των 28 για κλειστά σύνορα, υπάρχει μείζον θέμα για τον κ. Τσίπρα».

Σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα για άλλη μια φορά ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ η οποία σε προεκλογική της δήλωση πήρε αποστάσεις από τον Πολωνό αξιωματούχο δηλώνοντας πως «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση».

Μάλιστα συμπλήρωσε πως «τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση».