Την ανάγκη μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση προς την Ευρώπη υπογράμμισαν οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν από κοινού με τον τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο μετά το τέλος της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οι μέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη τελειώνουν», ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ως αντιστάθμισμα οι σημερινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στα αιτήματα της Τουρκίας, όπως η επιτάχυνση στις διαδικασίες παροχής βίζας, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η πρόσθετη χρηματοδότηση στην Τουρκία εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη.

Ο πρόεδρος Τουσκ επισήμανε επίσης το ιδιαίτερο βάρος που δίνει η ΕΕ στην ελευθερία έκφρασης, ανεξαρτήτως κουλτούρας. Ο Τουσκ ανέφερε ακόμα ότι η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επιστρέφουν στο τουρκικό έδαφος τόσο οι μετανάστες όσο και οι δικαιούχοι ασύλου.

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι «υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής με την Τουρκία» και πως η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια σε κάθε επίπεδο και ανέφερε πως στόχος είναι η παύση της παράνομης μετανάστευσης και η διάλυση των δικτύων διακινητών. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η ομαλή λειτουργία στη ζώνη Σένγκεν θα επανέλθει ως το τέλος του έτους.

Από τουρκικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου ανέφερε με έμφαση ότι η Τουρκία έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 10 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ότι συνεπώς έχει κάθε δικαίωμα να επιζητεί τη βοήθεια της ΕΕ. Τόνισε επίσης ότι αυτοί που ευθύνονται για την ανθρωπιστική τραγωδία θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Σημείωσε, τέλος, ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον επόμενο Ιούνιο, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.