Τον κίνδυνο η Ελλάδα να γίνει ένα πολύ μεγάλο hotspot η ίδια, ένας χώρος αναγκαστικής φιλοξενίας προσφύγων και παράτυπων μεταναστών,επσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ALPHA 9,89). Πρόσθεσε μάλιστα αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.«Έγιναν τους τελευταίους 14 μήνες πολλά λάθη και στις εκτιμήσεις αλλά και στους χειρισμούς, κι αυτή τη στιγμή είμαστε πάλι ο αποσυνάγωγος της Ευρώπης, ο παρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν υπήρχε κανένα απολύτως σχέδιο, γι’ αυτό και κάνουμε τεράστια βήματα προς τα πίσω και στην οικονομία και στο προσφυγικό, στα θέματα δηλαδή ασφάλειας εσωτερικής και εξωτερικής της χώρας. Απειλείται η ίδια η εθνική μας κυριαρχία, διότι αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε να μην μπορούμε να ελέγξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας και να κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας».

Πρότεινε τη στεγανοποίηση των τουρκικών ακτών, «μέσω των πλωτών hotspots που έπρεπε να είναι εγκατεστημένα στην τουρκική ακτή μεγάλα πλοία με σημαία όχι απλώς Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ώστε να κάνεις το διαχωρισμό, σε άλλο καράβι ο πρόσφυγας, σε άλλο καράβι ο μετανάστης χωρίς χαρτιά», όπως είπε και συμπλήρωσε ότι «ο πρόσφυγας όχι στον Πειραιά, αλλά σε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια μέχρι το Αμβούργο ή το Ρότερνταμ, ώστε να γίνεται η κατανομή κατευθείαν στην πηγή, ο δε μετανάστης ο οποίος δεν έχει άδεια εισόδου, δεν έχει θεώρηση, επαναπροώθηση, επανεισδοχή μάλλον, για να είμαι ακριβέστερος, όχι αναγκαστικά μόνο στην Τουρκία, η οποία έχει νομική ευθύνη, αλλά και στη χώρα προέλευσης, ιδίως αν αυτή είναι χώρα με πρόσβαση στη θάλασσα και με λιμάνι, Μαρόκο για παράδειγμα».

Ο Ευαγγελός Βενιζέλος σημείωσε ότι η λύση πρέπει να έχει διεθνή χαρακτηριστικά, και εκτίμησε ως θετική την επιχείρηση του ΝΑΤΟ ως ένα βήμα προς τη διεθνοποίηση.

Επίσης επανέλαβε την κριτική του για τον τρόπο και το περιεχόμενο της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα.