Την εκτίμηση ότι «σήμερα θα ανακοινωθεί ότι έγινε η συμφωνία επί του επιχειρησιακού σχεδίου του ΝΑΤΟ, σε σχέση με την αποστολή του ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και στην ακτή της Τουρκίας», έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη του στο Ρ/Σ Στο Κόκκινο.

Παράλληλα όμως έθεσε την Ευρώπη προ των ευθυνών της «απέναντι στους ανθρώπους αλλά και στο μέλλον της Ευρώπης, γιατί αυτά που γίνονται υποσκάπτουν το μέλλον της Ευρώπης. «Η σύσκεψη Αυστρίας και βαλκανικών χωρών διαμορφώνουν μια νέα κατάσταση που ή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα ή θα δημιουργήσει προβλήματα στο επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή δημιουργεί ήδη», πρόσθεσε..

Ο κ. Βίτσας εκτίμησε επίσης ότι για τις ενέργειες στρατηγών να υπερβαίνουν πολιτικές αποφάσεις- όπως έγινε στο ΝΑΤΟ από την πλευρά της Τουρκίας- ή αστυνομικών διευθυντών, «θα υπήρξε και ένα πολιτικό σπρώξιμο».

Ταυτόχρονα επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης του φοβικού μέλλοντος της Ευρώπης, της Ευρώπης-φρούριο «που ούτε καν θα είναι για τους Ευρωπαίους αλλά για τους Ευρωπαίους κατά χώρα». « Γιατί αν θεωρούμε ότι το προσφυγικό λύνεται κλείνοντας τα σύνορα για τους πρόσφυγες, τότε ζούμε σε άλλο κόσμο».

Ο κ.Βίτσας συμφώνησε με τον υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής ότι ενόψει της συνόδου ΕΕ – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, «από την πλευρά της Τουρκίας έχουν ανοίξει τη βαλβίδα και μάλιστα με στοχευμένο τρόπο».

Εξάλλου με αφορμή τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας επισήμανε ότι «όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δε σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Δεν είναι όμως εξωτερική απειλή οι προσφυγικές ροές. Το ΝΑΤΟ δεν έρχεται για να προστατεύσει σύνορα, αυτό το κάνουμε εμείς και πάρα πολύ καλά, αλλά για να επιτηρήσει και να καταγράψει και να βοηθήσει, ώστε να γίνεται διαχείριση των προσφυγικών ροών στην τουρκική ακτή και γενικά στην Τουρκία. Στη συγκεκριμένη στιγμή που μπαίνει το ζήτημα της απαγόρευσης προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη, αυτή η συμφωνία έρχεται να δώσει σημεία εκτόνωσης της πολιτικής και της πραγματικής κατάστασης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βίτσας επέρριψε τις ευθύνες στο δυτικό κόσμο, κατά κύριο λόγο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή.

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας απέδωσε «και σε έναν έντονο κοινωνικό συντηρητισμό, ο οποίος εκφράζεται με ορισμένες πράξεις και διακηρύξεις», τις αντιδράσεις θεσμικών φορέων στις προτάσεις του υπουργείου για αξιοποίηση ανενεργών στρατοπέδων για μια πρώτη και γρήγορη φιλοξενία μέχρι να βρεθεί μια οριστική λύση και τους κάλεσε να υποβάλλουν προτάσεις για δικούς τους χώρους.