Ορατό είναι το ενδεχόμενο μη διενέργειας των εκλογών της ΟΝΝΕΔ μετά την μοναδική υποψηφιότητα του «εκλεκτού» της ηγεσίας του κόμματος, Βασίλη Γεωργιάδη.

Οι εκλογές της ΟΝΝΕΔ είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαρτίου, ωστόσο η μία μονάχα υποψηφιότητα έχει προκαλέσει προβληματισμό στη Συγγρού. Η τελική απόφαση για τη διεξαγωγή ή μη των εκλογών θα παρθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγές της Συγγρού αναφέρουν πως η ηγεσία προσανατολίζεται στην κανονική διεξαγωγή τους, καθώς τυχόν ακύρωση θα έθετε ουσιαστικά ηθικό θέμα νομιμοποίησης του νέου προέδρου, την ώρα που όλη η συζήτηση τους τελευταίους μήνες περιστρέφεται γύρω από την εκλογή από τη βάση. Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της ημέρας.

Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στον Β. Γεωργιάδη αφήνουν αιχμές κατά του αποσυρθέντος υποψηφίου, Απόστολου Μπακόλα και του περιβάλλοντος Ιωαννίδη για προσπάθεια να «μπαχαλοποιήσουν» τις εκλογές. Πέραν αυτού, εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο ο κ. Μπακόλας κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 280 υπογραφές, παρά τον ισχυρισμό ότι είχε στη διάθεσή του 287 όταν αποσύρθηκε από την κούρσα.

Ο κ. Μπακόλας επικαλέστηκε για την απόφασή του κινήσεις καταστρατήγησης του καταστατικού και της αυτοτέλειας της ΟΝΝΕΔ, αλλά και την αλλαγή της διαδικασίας εκλογής (σ.σ. από την online διαδικασία σε σύστημα προεγγραφών, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος της εκλογής).

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Γεωργιάδης είχε στο πλευρό του 962 από τα 1.362 μέλη του προηγούμενου συνεδρίου, εκ των οποίων 134 από τα 180 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και 50 από τους 61 επικεφαλής νομαρχιακών της ΟΝΝΕΔ.

Οι ισορροπίες που διαμορφώνονται στην ΟΝΝΕΔ αποτελούν το πρώτο μεγάλο στοίχημα για την ηγεσία της ΝΔ και τους σχεδιασμούς για ριζικές αλλαγές στο επικείμενο Συνέδριο της 22ας Απριλίου, καθώς ο κ. Μητσοτάκης υπολογίζει πολύ στη δύναμη των συνέδρων που προέρχονται από τη Νεολαία για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει και οι οποίες ήδη έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο.