Στο μικροσκόπιο της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων βρίσκονται οι δράσεις που πρέπει να υπάρξουν, σε διοικητικό και νομοθετικό επίπεδο, ώστε να προχωρήσουν σημαντικά έργα μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν προσδιοριστεί.

Σε συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, υπό τον συντονιστή, υπουργό Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν τα ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία απόκτησης και διάθεσης γης (απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές έρευνες) που παρατηρούνται στα έργα των πέντε αυτοκινητοδρόμων και το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διϋπουργικής Επιτροπής συζητήθηκαν εκτενώς οι προτάσεις των υπουργών Δικαιοσύνης και Πολιτισμού. Η Τεχνική Επιτροπή της Διυπουργικής Επιτροπής θα επεξεργαστεί περαιτέρω τις εν λόγω προτάσεις, με στόχο την εξειδίκευση όλων των απαιτούμενων διοικητικών και νομοθετικών πράξεων, οι οποίες θα εγγυηθούν την τήρηση των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης των έργων.

Στη συνεδρίαση έγινε ενημέρωση για την πρόοδο επανεκκίνησης των εργασιών του έργου Μετρό Θεσσαλονίκης.

Επίσης, σχετικά με τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων των δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπατών-Αρτέμιδας, συζητήθηκαν οι ενστάσεις που διατυπώνονται στην επιστολή του δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου για τη χωροθέτηση του έργου στη θέση «Πλατύ Χωράφι». Άμεσα θα αποσταλεί απαντητική επιστολή στον δήμαρχο, όπου θα τεκμηριώνονται οι λόγοι που οδήγησαν την Επιτροπή στην απόφαση να χωροθετήσει στη συγκεκριμένη θέση.

Ταυτόχρονα, έγινε ενημέρωση για την πρόοδο των διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το έργο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η Επιτροπή επιμένει στην ανάγκη να ικανοποιηθούν οι τέσσερις όροι που έχει θέσει στους συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση.