Την τακτική της έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναπροσαρμόζει η κυβέρνηση, μετά και την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, που σηματοδοτεί και την άρση ενός σημαντικού προστατευτικού «αναχώματος» για το κυβερνητικό επιτελείο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να σχολιάσουν μέχρι στιγμής κάτι επίσημα για την εκλογή Μητσοτάκη, ωστόσο γνωρίζουν πως οι συσχετισμοί στο πολιτικό σκηνικό αλλάζουν με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ. Μετά από μήνες «χαλαρότητας» ένεκα της ακυβερνησίας της ΝΔ στην κυβέρνηση πλέον καλούνται να εφαρμόσουν αντιλαϊκές και επώδυνες πολιτικές που εκπορεύονται από το μνημόνιο, με την Νέα Δημοκρατία να επιχειρεί να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τη λαϊκή αγανάκτηση που θα ακολουθήσει στο ερχόμενο έτος.

Άπαντες αναγνώριζαν το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου ότι η πολιτική αντιπαράθεση πλέον με τη ΝΔ λαμβάνει σαφή ταξικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, θέτοντας το δίλημμα «νεοφιλελευθερισμός ή σοσιαλδημοκρατία».

Για αυτόν το λόγο ήδη συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα από το μεσημέρι της Κυριακής «ξεσκονίζουν» την παλαιότερη πολιτική δράση του νέου προέδρου για να είναι έτοιμοι διά παν ενδεχόμενο.

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης εκφράζουν την εκτίμησή τους ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να δυναμιτίσει το κλίμα με την κυβέρνηση με φόντο το Ασφαλιστικό, προκειμένου να δώσει ένα σαφές στίγμα των προθέσεών του και να εκμεταλλευθεί τη δυναμική της εκλογής του για να συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία.

Εκτός αυτού, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο δίαυλος επικοινωνίας που είχε καλλιεργηθεί για τα μείζονα ζητήματα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένεκα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος κατά τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώθηκε ότι είχε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα στις κρίσιμες στιγμές της διαπραγμάτευσης, λαμβάνει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τέλος. Πλέον, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μετά την απομάκρυνση Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βρίσκεται στα χέρια του «καραμανλικού» μπλοκ και οι δίαυλοι επικοινωνίας αποτελούν παρελθόν.

Αυτό που τόνιζαν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η συνάντηση των δύο που θα γίνει εντός της εβδομάδας θα είναι σε καθαρά θεσμικό πλαίσιο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τον νέο πρόεδρο της ΝΔ να τηρήσει υπεύθυνη πολιτική γραμμή αντιπολίτευσης με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις και να μην επαναληφθούν φαινόμενα τύπου «Ζάππεια», τα οποία θα έχουν καθαρά ψηφοθηρικούς στόχους και θα βλάψουν στο σύνολο τη χώρα και την οικονομία.

Πέραν τούτου, στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν να δουν τη νέα δομή την οποία θα δώσει στη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς από αυτή θα μπορούν να εξαχθούν και κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα για τις πολιτικές στοχεύσεις του νέου αρχηγού. Κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα μπορέσει να απαγκιστρωθεί από τη «σκληρή» Δεξιά του σαμαρικού περιβάλλοντος που τον στήριξε, γεγονός το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί θα αφήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ πεδίο επεκτατικής δράσης στο χώρο του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας που ούτως ή άλλως είναι δρομολογημένο με το επερχόμενο Συνέδριο.