Για ανικανότητα διακυβέρνησης, που οδήγησε σε διάλυση της κρατικής μηχανής, σε πλήρη στασιμότητα τις δημόσιες επενδύσεις, σε γενικό ζόφο την δημόσια ζωή και σε κρίση το κράτος Δικαίου, κατηγόρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως έτσι δεν προχωράει ο τόπος. «Η στασιμοχρεοκοπία είναι εφάμιλλη με το Grexit και με την ασύντακτη χρεοκοπία από ένα σημείο και μετά» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος καταλόγισε στον πρωθυπουργό πως – μέσα σε αυτές τις συνθήκες – ζητάει τώρα συναίνεση σε μία «εθνική αντιμεταρρυθμιστική δημαγωγία».

«Να πούμε ψέματα στο λαό ότι δεν θέλουμε μείωση των κύριων συντάξεων, ότι δεν θέλουμε τίποτα βλαπτικό αλλά τι να κάνουμε δεν μπορέσαμε να το καταφέρουμε παρά τη σκληρή διαπραγμάτευση», είπε.

Παρόλα τούτα, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος η κυβέρνηση τρέφεται από την κατάσταση της αντιπολίτευσης κι αφού είπε πως ο ίδιος εύχεται και ελπίζει ότι η ΝΔ θα βρει το δρόμο της και θα ολοκληρώσει τις εσωκομματικές διαδικασίες, κατηγόρησε την κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη αυτή την εκκρεμότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάνει «μία χυδαία προσπάθεια παρέμβασης στο εσωτερικό των κομμάτων».

«Δεν λέω για το ΠΑΣΟΚ, όπου ο κακός είναι ο Βενιζέλος για τα πάντα, «κάρφος εις τον οφθαλμόν σας», αλλά ο καλός Καραμανλής, ο κακός Σαμαράς, ο καλός Λεβέντης ο κακός Θεοδωράκης;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε πως θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει τα παραδείγματα που δημιουργούν – όπως είπε – μια ζοφερή εικόνα του 1965, «μόνο που τώρα η πρώτη φορά Αριστερά ως εμπειρογνώμονα επί θεμάτων Δεξιάς και ακροδεξιάς προσπαθεί να προσελκύσει την αποστασία». «Και βέβαια έχουμε την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας με παρότρυνση της κυβέρνησης σε μικροκομματικά παιχνίδια που υπερβαίνουν τα όρια του συνταγματικού του ρόλου» πρόσθεσε.

Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για νέα προβλήματα όπως «η ατυχής σύνδεση του Μνημονίου με την εξωτερική πολιτική, η σύνδεση του Προσφυγικού με το Μνημόνιο και προβλήματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας που μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα».

«Λέγονται λάθος πράγματα ανιστόρητα σε σχέση με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε αναφορά προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου η κάθε λέξη, το κάθε επιχείρημα έχουν τη σημασία τους και μετράμε τις λέξεις, έχουμε μια ακατάσχετη λογοδιάρροια νέου τύπου ενώ βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός δίπλα στον Τούρκο πρωθυπουργό ή τον πρωθυπουργό του Ισραήλ» τόνισε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας πως και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, οι οποίες καταλογίζονται στη χώρα και την εξωτερική της πολιτική, σε σχέση με τις ευρωαντλαντικές σχέσεις σε σχέση με την πολιτική ασφάλειας.

Ενώπιον του κινδύνου να αποβληθεί η χώρα από την Σένγκεν, ο κ. Βενιζέλος εισηγήθηκε να προτείνει τώρα η χώρα τα πλωτά κέντρα υποδοχής, ταυτοποίησης και κατανομής σε πλοία μισθωμένα από την ΕΕ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ελλιμενισμένα στις τουρκικές ακτές που μεταφέρουν τους πρόσφυγες οι οποίοι ταυτοποιούνται στους λιμένες της Ευρώπης και δεν τους εγκλωβίζουν στην Ελλάδα, εγκλωβίζοντας την Ελλάδα στο πρόβλημα.

Απαντώντας στις αναφορές του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε πως ο κ. Παυλόπουλος δεν έχει υπερβεί τις αρμοδιότητές του, αντιθέτως τις ασκεί πολύ καλά.