Ορισμένες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Αυστρία και η Δανία, είναι αντίθετες με τη δημιουργία των hotspots σε τουρκικό έδαφος για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ συμφωνεί, αλλά αδυνατεί να τις πείσει.

Τα παραπάνω ανέφερε η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, επισήμανε ότι, χθες, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συναντήθηκε με τον κ. Γιούνκερ και του έθεσε το θέμα της δημιουργίας των hotspots στην Τουρκία. «Μου είπε ότι είναι σύμφωνος με αυτή την άποψη αλλά δεν είναι πρόθυμη η άλλη πλευρά. Τι θα πει δεν είναι πρόθυμη, δεν θέλουν αυτοί να πιέσουν, να τα πούμε απλά τα πράγματα», υπογράμμισε η κ. Βόζεμπεργκ, η οποία κατέθεσε και ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το ζήτημα των hotspots στην Τουρκία.

Η κ. Βόζεμπεργκ κατηγόρησε και την Τουρκία επισημαίνοντας ότι εκτός από τη χρηματοδότηση των 3 δισ. ευρώ που θα εισπράξει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητάει και άλλα ανταλλάγματα, μεταξύ των οποίων άνοιγμα της βίζας και των διαπραγματεύσεων, χωρίς -όπως είπε- να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να τηρεί τις δεσμεύσεις της στις συμφωνίες επανεισδοχής.

«Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα διακίνησης των ανθρώπων αν τα hotspots είναι στην Τουρκία. Αλλά δεν θέλουν να το προωθήσουν, δεν θέλουν να πιέσουν γιατί η μόνη χώρα που θίγεται γεωπολιτικά είναι η Ελλάδα», τόνισε.

Η κ. Βόζεμπεργκ χαρακτήρισε αναγκαία τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είπε ότι δεν διαφωνεί με τη δημιουργία βάσης δεδομένων στα σύνορα των χωρών της Ευρώπης προκειμένου να ελέγχονται οι μετακινήσεις τρομοκρατών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε μόνο στο twitter είναι εγγεγραμμένα παγκοσμίως 14.000 προφίλ τζιχαντιστών, ο καθένας των οποίων ακολουθείται από 1.000 άτομα. «Δηλαδή 14 εκατομμύρια ανθρώπων οι οποίοι είναι φίλα προσκείμενοι σε δράσεις τρομοκρατίας. Χωρίς να σημαίνει ότι είναι δράστες όλοι», υπογράμμισε και είπε ότι όσοι διαφωνούν με την καταγραφή των μετακινήσεων και ισχυρίζονται ότι πλήττεται το απόρρητο και η ελευθερία δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι όταν τα προσωπικά δεδομένα ορθώνονται σε βάρος του Ευρωπαίου πολίτη τότε είναι που φαλκιδεύεται η ελευθερία του.