Να αποφασίσει αν τελικά συμφωνεί ή όχι με την επαναπροώθηση μεταναστών καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόδωρος Πάγκαλος, κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο πολιτικό θέμα».

«Πρέπει να συμφωνήσουμε για την επαναπροώθηση και ερωτώ την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ – διότι πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει μια απόφαση γι’ αυτό, είναι τεράστιο πολιτικό θέμα: συμφωνούμε με την επαναπροώθηση των μη προσφύγων, των μεταναστών που δεν έχουν αποκτήσει και δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο και την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα;», σημείωσε μιλώντας στο «ΒΗΜΑ FM». Και συμπλήρωσε:

«Εάν συμφωνούν, τότε έχει νόημα η οποιαδήποτε πολιτική. Εάν δεν συμφωνούν και θέλουν να κάνουν μια πολιτική ανοιχτών θυρών, όπως έκαναν μέχρι τώρα, κάπου στον κόσμο διαδίδεται ότι 100 εκατ. Κινέζοι, 200 εκατ. Ινδοί και 50 εκατ. Αφρικανοί της τροπικής Αφρικής μπορούν να βρουν διέξοδο στα προβλήματά τους, πηδώντας από κάποιο σημείο στην Ελλάδα και αυτό η Τουρκία δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της. Μπορούμε να ζητήσουμε από τους Τούρκους δηλαδή, να κάνουν την ταυτοποίηση και όσοι μένουν να τους κρατήσουν, τι να τους κάνουμε; Είναι 2 εκατ. στην Τουρκία. Εγώ νομίζω ότι αυτομάτως ο Ερντογάν θα θέσει αυτό το θέμα».

«Αυτό (σ.σ.: οι κοινές περιπολίες στο Αιγαίο) είναι ένα θέμα, το οποίο εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Γιατί τι να κάνουμε, να το συνδιαχειριστούμε; Να την κάνουμε τι; Δηλαδή, να πηγαίνουν οι Τούρκοι και μαζί με τα πλοία τους και τα καράβια τους και τι να τα κάνουμε; H Ευρώπη λέει ότι να ‘ναι, γιατί δεν έχει ευρωπαϊκή πολιτική. Κατ’ αρχήν δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο ποσοστό των πολιτικών προσφύγων που θα παίρνει ο καθένας», επισήμανε.

Για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ο κ. Πάγκαλος σχολίασε: «Εδώ, δεν γλιτώνουμε αν δεν ξεφύγουμε από τους λενινιστές, κομμουνιστές και αυτό θα το κάνει ο κ. Τσίπρας και θα μείνει στην ελληνική ιστορία αν το διαλύσει το συγκρότημα αυτό, με το οποίο κυβερνά σήμερα και προσέλθει σε συμφωνία μίας ευρύτατης κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς, η οποία θα έχει ευρωπαϊκό, φιλελεύθερο και πατριωτικό προσανατολισμό».