Ξεκάθαρο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με πέντε μονάδες δείχνουν τα αποτελέσματα των exit poll, ενώ ταυτόχρονα, αν επιβεβαιωθούν δείχνουν ότι ο λαός με την ψήφο του έστειλε το μήνυμα των συνεργασιών.

Αν επιβεβαιωθεί από τα επίσημα αποτελέσματα η πρωτιά η επόμενη μέρα είναι δύσκολη, καθώς το μνημόνιο είναι μπροστά μας, ενώ όλα θα κριθούν από τις συνεργασίες.

Τα στοιχεία δείχνουν ένα καθαρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη δίνει μάχη για να μπει στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο που φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή.

Η έκπληξη προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ που δείχνει να κερδίζει σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, ενώ το Ποτάμι εμφανίζεται με μειωμένες δυνάμεις πέριξ του 4%. Ο Βασίλης Λεβέντης όλα δείχνουν ότι είναι η νέα είσοδος στη Βουλή.

Ο τελικός αριθμός εδρών του πρώτου κόμματος θα κριθεί και από τα αν η Βουλή θα έχει εννέα ή οκτώ κόμματα, με το δεύτερο σενάριο να ευνοεί σαφώς το νικητή των εκλογών.

Συγκεκριμένα το exit poll για λογαριασμό των πέντε πανελλαδικών σταθμών δίνει τα εξής αποτελέσματα:

Το τελικό αποτέλεσμα των exit poll με σημαντικές διαφορές και ενσωματωμένο το 100% του δείγματος δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ το Ποτάμι συγκεντρώνει ποσοστό πέριξ του 4% και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κινδυνεύει να μην μπει στη Βουλή.

Τα διορθωμένα αποτελέσματα είναι τα εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 33-35%

ΝΔ: 28,5-30%

Χρυσή Αυγή: 7– 8%

ΠΑΣΟΚ: 6-7%

ΚΚΕ: 5,5-6,5%

Ποτάμι: 4 – 4,5%

ΑΝΕΛ: 3-4%

Ένωση Κεντρώων: 3-4%

ΛΑΕ: 2,5%-3%

Τα αποτελέσματα από την Επικράτεια με ενσωμάτωση 13,45 % δίνουν τα εξής αποτελέσματα:

ΣΥΡΙΖΑ: 35,04 %

ΝΔ: 28,48 %

Χρυσή Αυγή: 7,35 %

ΠΑΣΟΚ: 6,77 %

ΚΚΕ: 5,52 %

ΠΟΤΑΜΙ: 3,70 %

ΑΝΕΛ: 3,70 %

Ένωση Κεντρώων: 3,43 %

Λαϊκή Ενότητα: 2,72 %

Διαφορά 2 μονάδων δίνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ για τις εκλογές, ενώ είναι πιθανόν να έχουμε και εννεακομματική Βουλή μετά από πολλά χρόνια.

Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και ΚΚΕ, φαίνεται ότι δίνουν «μάχη» για την τρίτη θέση που δίνει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με τη ΧΑ να διατηρεί προβάδισμα. Στον αντίποδα, ΑΝ.ΕΛ., Λαϊκή Ενότητα και Ένωση Κεντρώων δίνουν αγώνα για την κοινοβουλευτική τους επιβίωση, όντας στο όριο για την είσοδο τους στην εθνική αντιπροσωπεία, με τη Λαϊκή Ενότητα πάντως να φαντάζει σε επισφαλέστερη θέση. Σημειώνεται ότι ποια και πόσα κόμματα θα εισέλθουν στη Βουλή θα καθορίσει και το πολιτικό τοπίο σε σχέση με τον σχηματισμό κυβέρνησης την 21η Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΠΑΜΑΚ:

ΣΥΡΙΖΑ: 31% – 35%

ΝΔ: 29% – 33%

Χρυσή Αυγή: 6% – 8%

Το Ποτάμι: 3,5% – 5,5%

Το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ): 5% έως 7%

Λαϊκή Ενότητα: 2,5% – 3,5%

ΑΝ.ΕΛ.: 2,5% – 4,5%

Ένωση Κεντρώων: 2% – 3%

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει το exit poll της Κάπα Research

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει το exit poll της Κάπα Research, για τo in.gr, τον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 και των δικτυακών τόπων www.tovima.gr και www.tanea.gr

ΣΥΡΙΖΑ 30-34%

ΝΔ 28-31%

Χρυσή Αυγή 6-8%

ΠΑΣΟΚ 5,6-7,6%

ΚΚΕ %5,4-7,4

Ποτάμι 4-6%

Ανεξάρτητοι Έλληνες 3-4%

Λαϊκή Ενότητα 2,7-3,7%

Ενωση Κεντρώων 2,5-3,5%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΕΕΚ 0,8-1,8%

Άλλο 2-3%