Τρεις μεγάλες θεσμικές πρωτοβουλίες ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, μιλώντας κατά τη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Όπως ειδικότερα προανήγγειλε η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, στην οποία υπήρξε πρόνοια για τη δυνατότητα δημοψηφισμάτων όχι μόνο για μείζονος σημασίας εθνικά θέματα αλλά και για νομοσχέδια που ψηφίζονται από τη Βουλή.

Επιπλέον θα προωθηθεί νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων αλλά και τις προεκλογικές δαπάνες κομμάτων και υποψηφίων.

«Ο νόμος ολοκλήρωσε τον κύκλο του και υπάρχουν νεότερες απαιτήσεις», είπε ο υπουργός και επιπλέον προανήγγειλε ότι ταυτόχρονα θα ρυθμιστεί το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, των αρχηγών των κομμάτων, των υπουργών, των υφυπουργών και των βουλευτών.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν θα είναι και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την οποία θα προηγηθεί διαρκής συνεννόηση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να επιτευχθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Ο υπουργός χαρακτήρισε στοίχημα την εξυπηρέτηση του πολίτη με την έκδοση των κανονιστικών αποφάσεων που απαιτούνται καθώς και όλα τα αναγκαία βήματα που αφορούν στην πλήρη εφαρμογή των προβλέψεων του Καλλικράτη και στην μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του κράτους στην Αυτοδιοίκηση ώστε ο νόμος αυτός να γίνει ζώσα πραγματικότητα.