Η καταγγελία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δραπέτευσε από την εξουσία παραδίδοντας την βόμβα του χρέους στο ΠΑΣΟΚ», προκάλεσε αντιπαράθεση στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή, με πρωταγωνιστές τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων.

«Η ΝΔ δεν παρέδωσε την εξουσία αλλά προσέφυγε στον ελληνικό λαό και ηττήθηκε στις εκλογές λέγοντας την αλήθεια για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, για να επισημάνει ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλευόμενο τους θεσμούς, απειλούσε ότι θα καταψήφιζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα ο κ. Τασούλας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αν και χώρα μέχρι τις αρχές του 2010 μπορούσε να αντιμετωπίσει την θύελλα στην οποία ενεπλάκη, τελικά δεν το έπραξε βάζοντας τη χώρα σε μια απίστευτη περιπέτεια.

«Η χώρα αυτή κυβερνώμενη από τη ΝΔ εκτίναξε το χρέος από 161 σε 340 δισ. ευρώ», αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, επικαλούμενος την επιστολή του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα προς τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή με την οποία προειδοποιούσε ότι η χώρα δανείζεται κάθε χρόνο χρήμα που αντί να πηγαίνει στην ανάπτυξη κατευθυνόταν για την κάλυψη των καταναλωτικών δαπανών.

«Ο δανεισμός επί κυβερνήσεως ΝΔ ήταν για τη συντήρηση του κομματικού κράτους. Το υποτιθέμενο έλλειμμα του 6% ήταν 15,4%», ανέφερε ο κ. Ευθυμίου και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ αντί να δραπετεύσει από την εξουσία συνέβαλε στο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αρωγής.

«Σήμερα που οι Έλληνες σκύβουν από την πολιτική σας και προσπαθούν να βρουν λύσεις, σήμερα που οι γονείς βλέπουν τη βαθμολογία των πανελληνίων εξετάσεων των παιδιών τους και αγωνιούν για το μέλλον τους, οφείλουμε να πούμε την αλήθεια. Ναι υπήρξαν ελλείμματα και χρέος. Υπήρξε όμως και μια απίστευτη αδυναμία και απαγόρευση δανεισμού της χώρας με ευθύνη σας», επέμεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Τασούλας, τονίζοντας ότι έως τις αρχές του 2010 ήταν δυνατή η αντιμετώπιση της καταιγίδας.

Πινγκ-πονγκ ανευθυνότητας κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης για να παρατηρήσει: «Ο κ. Παπανδρέου ομολόγησε ότι για πέντε ώρες είχε παραιτηθεί και είχε αφήσει τη χώρα σε κενό πολιτικής εξουσίας. Ο κ. Σαμαράς δεν ήθελε να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες έστω και μέσω συγκυβέρνησης. Από το παρελθόν το έχει αυτό το σύνδρομο. Θέλει να στηρίζει κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ».

Ταυτόχρονα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κάλεσε τον ελληνικό λαό να αναλογιστεί στις εκλογές που εκτίμησε ότι δεν είναι μακριά, αν θέλει μονοκομματικές κυβερνήσεις να πάρουν τη μοίρα του στα χέρια του ή κυβερνήσεις εθνικές οικουμενικές που θα φέρουν πραγματική αλλαγή στη χώρα.