«Η κυβέρνηση δεν ζητά μόνο εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί, αλλά και να καθοριστούν τα όριά της» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, κατά την συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «χώρο και χρόνο» και μια συμφωνία που θα αναγνωρίζει ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο.

Αφού ο κ. Βίτσας υπογράμμισε εμφατικά ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ε.Ε. επισήμανε πως «αυτήν την Ε.Ε. αγωνιζόμαστε να την αλλάξουμε, δεν είναι το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης τα τελεσίγραφα».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ παρότι αναγνώρισε ότι «κάποια από τα μέτρα μπορεί να είναι κι υφεσιακά, αλλά είμαστε εδώ για να τα αποτρέψουμε», εξήρε την συμβολή της κυβέρνησης ώστε να γίνει κατανοητό ότι «το ελληνικό ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο ευρωπαϊκό». Σημείωσε ακόμη ότι είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να έρθει σε ρήξη με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και να διορθώσει τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας, όπως το πελατειακό κράτος, την φοροδιαφυγή και την διαφθορά.